Hrvatskoj 3,5 milijardi eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija pripremila je glavne elemente financijskog paketa prema kojem bi Hrvatska u prve dvije godine clanstva dobila nešto više od 3,5 milijardi eura iz europskih fondova, a sijecanj 2012. navodi se kao pretpostavljeni datum njezina ulaska u Europsku uniju. Rijec je o prijedlogu EK-a o kojem ce potkraj ove godine raspravljati Vijece EU-a, to jest države clanice. U dokumentu se polazi od "radne pretpostavke" da ce Hrvatska biti clanica EU-a od sijecnja 2012. ako budu ispunjeni uvjeti za clanstvo.

U prvoj godini clanstva Hrvatska bi iz europskog proracuna mogla povuci 1,561 milijardu eura, a u drugoj 2,006 milijardi eura. To su iznosi koji se predvidaju u proracunima EU-a za 2012. i 2013., ali to ne znaci da ce ta sredstva biti isplacena tijekom te dvije godine. Naime, europski proracun se iskazuje na dva nacina, odvojeno se prikazuju preuzete obveze, odnosno rashodi koji su vezani za aktivnosti dulje od jedne financijske godine i rashodi koji pokrivaju aktivnosti iz tekuce i prijašnjih financijskih godina, koji su isplaceni u toj godini.

Ukupni iznos za te dvije godine od 3,568 milijardi odnosi se dakle na projekte koji se mogu odvijati kroz kroz više godina. Najveci dio otpada na sredstva za poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja - za 2012. predvideno je 1,005 milijardi eura, za 2013. 1,386 milijardi, ukupno 2,392 milijarde eura. Nakon toga slijede izravna placanja poljoprivrednicima, sredstva za ruralni razvoj i ribarstvo - ukupno nešto više od 750 milijuna eura godišnje. Za financiranje investicija za jacanje kontrole na vanjskim granicama Europske unije, u sklopu priprema za ulazak u schengenski prostor, namijenjeno je 120 milijuna eura, po 60 milijuna u svakoj od te dvije godine.

Komisija navodi da ce financijski ucinak hrvatskog pristupanja na proracun EU-a biti ublažen uplatama Hrvatske u zajednicki proracun. Prema procjenama, Hrvatska bi u prvoj godini trebala u proracun EU-a uplatiti 609 milijuna eura, a 2913. 647 milijuna. Kao i za ostale nove zemlje clanice, predvideno je postupno povecavanje sredstava iz Europske unije, sukladno povecanju hrvatskih apsorpcijskih kapaciteta za povlacenje tih sredstava.

Europska komisija navodi hipoteticki iznos koliko bi clanstvo Hrvatske godišnje koštalo proracun EU-a kada bi do 2013. bili dostignuti puni iznosi koji su predvideni. Rijec je o 2,6 milijardi eura.


Podijeli: Facebook Twiter