Hrvatskoj 2 mlrd. € za poljoprivredu

Ilustracija (A. POKRAJAC/arhiva)
Ilustracija (A. POKRAJAC/arhiva)

Uoči ulaska u Europsku uniju Agencija za ruralni razvoj Istre je u sklopu međunarodnog projekta ZOONE u Rovinju organizirala seminar o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) EU-a od 2014. do 2020.

U Multimedijski centar se Skypeom iz Strasbourga javio stručni suradnik EU-parlamenta Felice Adinolfi, koji je govorio o prvom stupu ZPP-a - direktnom plaćanju. O drugom stupu - ruralnom razvoju, u MMC-u je govorio Adriano Antinelli, suradnik predsjedništva EU-parlamenta.

Istaknuto je da je financijska je vrijednost ZPP-a od 2014. do 2012. godine 376 milijardi eura. Težit će se održivom upravljanju prirodnim resursima i prilagođenoj prehrambenoj proizvodnji uz uravnoteženi razvoj teritorija, što je povoljno za agrarno slabije razvijenu Hrvatsku.

Adinolfi je upozorio da će se Hrvatska, da bi dobivala poticajna sredstva, morati prilagoditi novim smjernicama poljoprivredna politike EU-a. Pritom je najvažnija "zelena" komponenta s dodatnim uvjetima u zaštiti okoliša, poticanjem mladih poljoprivrednika i malih proizvođača s ekološkom proizvodnjom, kao i poticanjem područja koja imaju lošije proizvodne uvjete.

Ostale važne novosti su nagrađivanje najosmišljenijih programa i podrška poljoprivrednicima u slučaju nepovoljnih meteoroloških događaja i katastrofa.

Od 2014. do 2020. Hrvatska bi za poticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju trebala dobiti oko dvije milijarde eura, odnosno oko 333 milijuna godišnje. Najviše će ići na direktne poticaje, ali značajne su i stavke obnove sela u ruralnim područjima, ekološka proizvodnja te mjere za zaštitu okoliša.

Oriano Otočan, županijski pročelnik za međunarodne odnose, rekao je da je Istra do sada iz europskih fondova povukla 117 milijuna eura, od čega se 3,5 milijuna odnosi na poljoprivredu, iz čeka se financiraju i projekti AZRRI-ja. Seminar je otvorio direktor AZRRI-ja Graciano Prekalj, a sudionike su pozdravili William Uljanić, dogradonačelnik Rovinja i Dragomir Đević iz Ministarstva poljoprivrede. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter