Hrvatsko veleposlanstvo (još) u pogonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda su druge države polako pocele evakuirati osoblje svojih veleposlanstava u Moskvi zbog toksicnog smoga koji je okupirao glavni grad Ruske Federacije, hrvatsko veleposlanstvo drži otvorena vrata svojim državljanima do daljnjega.

"Odluku o mogucem povlacenju donosi Ministarstvo vanjskih poslova. Takvu uputu još nismo dobili, što znaci da nastavljamo s radom i stojimo na raspolaganju hrvatskim državljanima", rekao nam je u telefonskom razgovoru Igor Prelovšek, otpravnik poslova hrvatskog veleposlanstva u Moskvi.

U veleposlanstvu u Moskvi trenutno je osam ljudi. Veleposlanik Nebojša Koharovic nalazi se na odmoru, kao i još nekolicina službenika, pa veleposlanstvo radi u smanjenom kapacitetu. Ipak, zbog toksicnog smoga, a i sezone godišnjih odmora, nema velikog pritiska na veleposlanstvo.

"Moskva vrlo cudno izgleda. To je grad od 14 milijuna ljudi i stvarno se doima avetinjski jer na ulicama srecete samo ljude koji moraju biti vani i nešto obaviti, a onda još i nose maske. Cak je i automobilski promet minimalan. Svi se drže domova, mada ni zatvoreni prozori ne zaustavljaju dim", kazao nam je Prelovšek.

Dim ulazi u metro, hodnike stambenih i poslovnih zgrada, liftove. Samo hrvatsko veleposlanstvo je takoder zadimljeno i sigurno nije nimalo ugodno raditi u takvoj atmosferi. Razraciti prostorije je nemoguce, a držati prozore zatvorenima znaci kuhati se u zagušljivim sobama.

"Izuzetne vrucine za Rusiju pogodovale su sušama i prvim požarima. Tu smo na temperaturama od 35 do 41 stupnja Celzijusa, pijemo puno vode, izbjegavamo izlaske na ulicu i cesto se tuširamo", rekao nam je otpravnik poslova.

Sam grad takoder usporeno funkcionira. Vecina poduzeca je zaustavila rad, ali trgovine i državna administracija funkcioniraju dnevno.


Podijeli: Facebook Twiter