Hrvatsko-njemačka mala retrospektiva "2u1"

Marija Ivetić, Rolf Laven, Elvis Berton, Renato Krulčić i Denis Visintin na otvaranju izložbe
Marija Ivetić, Rolf Laven, Elvis Berton, Renato Krulčić i Denis Visintin na otvaranju izložbe

U izložbenim prostorima pazinskog Kaštela, Muzeja Grada Pazina i Etnografskog muzeja Istre otvorena je izložba "2u1" Elvisa Bertona i Rolfa Lavena. Radi se o zajedničkom projektu dvojce autora, Bertona iz Katuna Tviškog i Lavena, njemačkog umjetnika koji živi i stvara u Beču.

Suradnja dvojce autora započela je 2014. na likovnom simpoziju u Tourvesu u Provansi, gdje su nastale njihove prve zajedničke slike. Kasnije je suradnja nastavljena u Dunajskoj Stredi u Slovačkoj i Bertonovom ateljeu u Katunu Trviškom. Osim zajedničkih slika u tehnici akrila na platnu, Berton i Laven izlažu i samostalne radove, među kojima je i poznata Bertonova vizualno-zvučna instalacija "Sedam gladnih godina", kao i slike iz njegovih recentnih ciklusa "Ptice", "Prije kiše" i "Sjećanja na Tourves", te instalacija "Bijeli čempresi", dok se Laven predstavio skulpturama i slikama iz svog bogatog opusa, pa se ovaj njegov pazinski nastup može okarakterizirati kao mala retrospektiva.  

Sjećanja na Tourves

Predstavljajući autore, povjesničarka umjetnosti Marija Ivetić presudnim je za umjetnički put Bertona i Lavena ocijenila njihov susret u Provansi. Ondje je ostvaren ciklus Sjećanja na Tourves, ali i serija slika realiziranih "kooperativnim" postupkom. Suradnja je započela intuitivno, bez predodžbi i zamisli kompozicije. Sve je bio eksperiment, ponukan sukladnošću osobnih likovnih izraza, produžen i nastavljan tijekom kasnijih sudjelovanja na umjetničkim simpozijima i susretima.

"Slike s dvojnim signaturama zasnovane na asocijativnim, pretežito biljnim oblicima, određuje otvoren kolorit, brza i neposredna gesta. U ovim uzbuđenim likovnim razgovorima mnogostrukih, strukturalnih veza (ipak organizirana mikrosvijeta) uočavamo ili prepoznajemo pojedini rukopis. Poznavatelji s lakoćom identificiraju autorske dionice, ali ostaju razmišljanja o samozatajenju individualnosti, potiranju važnosti pojedinih umjetničkih osobitosti. Ipak, zaključujemo da stvaralački čin očituje kreativne, emotivne i duhovne pobude, radost i ispunjenje i vrijednosno je neovisan o jednom signatoru djela ili o više njih", kaže Ivetić.

Čestitke za 15. godišnjicu

Rolf Laven rođen je u Jülichu u Nordrhein-Westfalenu, u Njemačkoj. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Maastrichtu, na odsjeku za slobodnu skulpturu. Od 1990. godine pohađao je Akademiju likovnih umjetnosti u Beču, gdje je 1995. godine završio Master-studij likovne pedagogije. U istoj godini

upisao je kiparstvo u majstorskoj klasi (Masterclass) prof. Bruna Gironcola i prof. Michelangela Pistoletta.

Na Bečkoj akademiji završio je 1998. godine drugi Master-studij, a 2004. stekao je doktorsku titulu. Najveći akademski postdoktorski stupanj - habilitaciju (Venia docendi) stekao je 2013. godine na Universidad Azteca Chalco u Mexico Cityu.

Elvis Berton izlaže od 2000. godine i do danas je priredio više samostalnih, a sudjelovao je na 60 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Izlagao je u Beču, Halbenrainu (Austrija); New Yorku (SAD); Londonu (Velika Britanija); Doetinchemu, Ulftu (Nizozemska); Kopru, Piranu (Slovenija); Tourvesu, Six Fours les Plagesu (Francuska); Czestochowi (Poljska) i Dunajskoj Stredi (Slovačka). Za svoj je rad dobio više nagrada i priznanja.

Izložba "2u1", koju je u povodu Dana Grada Pazina otvorio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, moći će se razgledati do 1. srpnja. Budući da Berton ovim izložbenim projektom ujedno obilježava i 15. godišnjicu umjetničkog djelovanja, Krulčić mu je čestitao na dosadašnjem radu i uspjesima, ali i promociji Pazina u mnogim svjetskim gradovima, u čijim je galerijama izlagao. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter