Hrvatsko muzejsko društvo nagradilo istarske muzealce

S otvaranja izložbe "Špicije" (A. POKRAJAC)
S otvaranja izložbe "Špicije" (A. POKRAJAC)

Dva muzejska projekta iz Istre, što su ih realizirali istarski muzejski stručnjaci i njihovi suradnici među dobitnicima su nagrada i priznanja Hrvatskog muzejskog društva. Nagrade će im u nazočnosti ministra kulture Republike Hrvatske Berislava Šipuša biti uručene danas na svečanosti u atriju zagrebačkog Muzeja Mimara.

Godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva za 2014. godinu u kategoriji za provedeni istraživački rad koji je rezultirao izložbom dobile su Katarina Marić (Povijesni i pomorski muzej Istre) i Tajana Ujčić (Zavičajni muzej grada Rovinja) autorice izložbe "Špicije/L'Uspeîsio - Spomeni na Morsko lječilište u Rovinju/ Ricordance dell'Ospizio Marino a Rovigno 1888 -1947".

Posebno priznanje za provedeni istraživački rad koji je rezultirao stručnom publikacijom pripalo je autorima Mariju Buletiću i Dariju Marušiću te izdavaču Etnografskom muzeju Istre za izdanje Istarski tradicijski instrumenti iz fundusa Etnografskog muzeja Istre.

Izložba "Špicije / L'Uspeîsio – Spomeni na Morsko lječilište u Rovinju 1888 – 1947" autorica Katarine Marić i Tatjane Ujčić bila je postavljena u Zavičajnom muzeju Rovinja od studenoga 2013. do prosinca 2014. godine, te ju je razgledalo 20.000 posjetitelja, a autorice su istraživački rad započele 2010. te su obavile istraživanja u institucijama u Hrvatskoj, Italiji, Austriji i Švicarskoj.

Obrazlažući nagradu dodijeljenu Mariju Buletiću i Dariju Marušiću te izdavaču Etnografskom muzeju Istre za istraživački rad koji je rezultirao izdanjem "Istarski tradicijski instrumenti iz fundusa Etnografskog muzeja Istre", ocjenjivački sud HMD-a ističe da su kustos Mario Buletić i etnomuzikolog Dario Marušić pristupili iscrpnom istraživačkom radu koji je prethodio samoj objavi publikacije.

- Terenskim istraživanjem dokumentirane su razne faze izrade tradicijskih instrumenata te su napravljeni intervjui s izrađivačima, na temelju čega su zatim izrađeni i kratki videozapisi. Prikupljen je i manji broj novih predmeta te arhivske dokumentacije koja obogaćuje dosadašnji muzejski fundus. Stotinjak glazbala iz muzejske zbirke nanovo je obrađeno, fotografirano i grafički obrađeno. Metodologija stručne obrade glazbala detaljno je pojašnjena u publikaciji kao korisna pomoć muzealcima i etnoorganolozima, a detaljno prikazane mjere izmjerene preciznim instrumentima mogu poslužiti kao baza za izradu novih glazbala na primjeru onih starijeg datuma koja su dijelom zbirke, ističe se u obrazloženju nagrade. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter