Hrvatsko more najcišce u Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska, uz Maltu i Cipar, ima daleko najkvalitetnije i najcišce more za kupanje u Europi, proizlazi iz izvještaja Europske agencije za okoliš. Izvješce se odnosi na 22.000 lokacija Starog kontinenta od Velike Britanije i Sjevernog mora preko cjelokupnog Mediterana pa sve do Crnog mora.

Vijest se našla u svim relevantnijim europskim medijima i predstavlja prvorazrednu promidžbenu uslugu pred pocetak nove turisticke sezone.

Uz stroge europske kriterije strucnjaci su proveli istraživanje na cak 910 mjesta na obali i u unutrašnjosti Hrvatske duž rijeka i na obalama jezera. Cak 889 lokacija (97,7 posto) dobilo je najvišu ocjenu, dok je tek 21 mjesto (2,31 posto) dobilo zadovoljavajucu, odnosno prolaznu ocjenu.

Naši susjedi Italija i Slovenija, primjerice, lošije stoje: Slovenci raspolažu sa 70 posto plaža kojima je dodijeljen status izvrsnosti, dok je 29,79 mjesta dobilo tek prolaznu ocjenu. Što se tice Italije, europska agencija za okoliš dodijelila je najvišu ocjenu 82,3 posto istraženih lokacija, dok je prolaznu ocjenu dobilo 8,88 posto analiziranih mjesta.

Hrvatski rezultati iznad su europskog prosjeka jer je najvišu ocjenu dobilo prosjecno 92 posto analiziranih europskih lokacija, dok je 7,7 posto mjesta dobilo prolaznu, zadovoljavajucu ocjenu. Dakle, Iza Hrvatske nalaze se Grcka, Italija, Španjolska, Njemacka, Portugal i Francuska. Najniže ocjene dobile su Bugarska, Belgija i Nizozemska.

Europski povjerenik za okoliš Slovenac Janez Potocnik izjavio je da je europski prostor u globalu ostvario zavidne uspjehe u ocuvanja mora, rijeka i jezera i da se postupno ostvaruje plan kojim je zacrtano da države clanice do 2015. godine moraju dodatno ulagati u izgradnju velikih sustava procistaca voda. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter