Hrvatsko izdanje Rolling Stonea pred gašenjem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsko izdanje časopisa Rolling Stone, koji zbog nagomilanih problema nije izašao od srpnja, pred gubitkom je licence američkog izdavača, a suradnici glavnog urednika i vlasnika licence Rolling Stonea za Hrvatsku Tonija Moškova najavljuju tužbe zbog neisplaćenih honorara i plaća.

Tako je Mirela Remi Priselac, pjevačica grupe Elemental koja je i prevodila tekstove za hrvatsko izdanje Rolling Stonea, na Facebooku optužila Moškova za prevaru, ustvrdivši da joj duguje novac za oko 10 mjeseci prijevoda za njegov magazine. Zato najavljuje tužbu protiv Moškova.

I ostali članovi redakcije hrvatskog Rolling Stonea navode razloge zbog kojih hrvatsko izdanje časopisa nije izašlo od srpnja do danas.  Prema njihovim riječima – novinari, lektori i prevoditelji odbili su predati već završeni i prelomljeni broj srpanj zbog nagomilanih dugova za plaće i honorare tvrke S3 Media u vlasništvu Tonija Moškova.

Prema njihovim tvrdnjama, ukupni neto dug za petnaestak ljudi iznosi između 300 i 400 tisuća kuna. Dodaju kako su honorarni suradnici posljednji novac dobili za broj objavljen u kolovozu 2014., a zaposleni posljednju plaću u prosincu prošle godine.

Navode i da Moškov nikada nije ispunio obećanja o urednom servisiranju dugova, a onda je suradnicima prestao i odgovarati na poruke, sve dok mu oni nisu odbili  predati već završeni broj Rolling Stonea.

S druge strane, Toni Moškov je za Hinu, a prije objave optužbi Mirele Remi Priselac, naveo i razloge za neizlazak Rolling Stonea i neisplatu suradnika. 

"Zbog situacije na tržištu i smanjenih oglašivačkih budžeta u 2015. bili smo prisiljeni napraviti stanku u izlaženju. Stvaranje dodatnih troškova bilo bi pogubno za poslovanje. U protekla tri mjeseca u pregovorima smo sa investitorom iz EU-a koji želi investirati u tvrtku, a time bismo ujedno i proširili poslovanje iz sfere izdavaštva, te osigurali dodatne prihode. Pregovori su završeni te se očekuje prva uplata na račun tvrtke. Dugovanja iz proteklog razdoblja postoje i nikad nisu negirana s moje strane, ali ulaskom svježeg kapitala ista će biti isplaćena u cijelosti", rekao je Moškov.

Tvrdi da ni približno nisu točni navodi o ukupnom dugu suradnicima u iznosu od 300 do 400 tisuća kuna, ali da ‘nema potrebu iznositi poslovne podatke’.

Hrvatsko izdanje Rolling Stonea izašlo je u listopadu 2013. - tiskano izdanje  na tržištu je  opstalo nepune dvije godine.

Internetska stranica hrvatskog izdanja tog časopisa više ne funkcionira i preusmjerava posjetitelja na matični – američki Rolling Stone. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter