Hrvatsko i slovensko novinarsko društvo za nove zakone o medijima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenija i Hrvatska ne dijele samo datum skorih parlamentarnih izbora - 4. prosinca, nego i brojne  novinarske probleme.

- I u Hrvatskoj i u Sloveniji na snazi je medijsko zakonodavstvo koje onemogucava novinarima i medijima da ispune svoju misiju. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Društvo novinara Slovenije (DNS) pozivaju vlade, koje ce biti izabrane 4. prosinca, da odmah pristupe izradi novog zakonodavstva koje ce poštivati medunarodne, europske standarde, porucuju u zajednickoj izjavi predsjednici HND-a i DNS-a, Zdenko Duka i Matija Stepišnik.

Glavne teškoce u obje zemlje proizlaze iz netransparentnog vlasništva nad medijima. Vlasnici medija ne shvacaju ili ne žele shvatiti posebnu društvenu ulogu medija, njihovu važnost za društvo i demokraciju.

Nestala je svijest o znacaju novinarstva i medija kao cetvrte grane vlasti koja služi interesima javnosti, konstatiraju celnici dviju novinarskih organizacija. I u Sloveniji i u Hrvatskoj socijalni položaj novinara sve je lošiji, što je, porucuju udruge, najveca prijetnja odgovornom obavljanju temeljne misije neovisnog i autonomnog novinarstva.

U Sloveniji postoji nacionalni kolektivni ugovor za novinare, a u Hrvatskoj on nije potpisan ni nakon osam godina pregovaranja s izdavacima.


Podijeli: Facebook Twiter