Hrvatski znanstvenici razvili novi antibiotik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski znanstvenici sa splitskoga Prirodoslovno-matematickog fakulteta osmislili su lijek "adepantin" koji bi mogao pomoci u lijecenju neizljecivih i smrtonosnih bakterijskih infekcija, doznaje se od Antona Depope s PMF-a Sveucilišta u Splitu.

"Testiranje je obavljeno 'in vitro', i to nakon što su profesori Damir Vukicevic i biofizicar Davor Juretic prošle godine sastavili formulu. Testiranja su obavljena nedavno na poznatim uzorcima E. coli, a sada se ocekuju klinicka istraživanja na živim organizmima", rekao je za Hinu Depope.

"Adepantin" ubija bakterije, a pritom ne škodi krvnim stanicama, rekao je Depope i dodao da su profesori Vukicevic i Juretic u suradnji s prof. Alessandrom Tossijem iz Trsta stvorili novu klasu peptidnih antibiotika koji su se u dosadašnjim testovima na stanicama pokazali iznimno ucinkovitima protiv E. coli uz nisku toksicnost za ljudske krvne stanice, što znaci da u propisanim dozama imaju vrlo visok terapijski indeks.

"Europsko društvo za klinicku mikrobiologiju i zarazne bolesti upozorilo je da se zadnjih 15-ak godina ne radi dovoljno na razvoju novih antibakterijskih lijekova. Sve cešce se javljaju bakterije koje su otporne na vecinu postojecih antibiotika, a to bi moglo dovesti do situacije u kojoj i obicna infekcija postaje neizljeciva, cak i smrtonosna", kazao je Depope.

Dvojica splitskih profesora smatraju da je više od tri tisuce oboljelih i 30-ak mrtvih zbog širenja hemoragijskoga tipa E. coli, otpornog na vecinu danas dostupnih antibiotika, lijecnicima svakako poticaj da isprobaju i tu novu klasu antibiotika. Na formuli za novi lijek radila je radna skupina biofizicara i profesora Davora Juretica s Prirodoslovno-matematickog fakulteta u Splitu, a inace se bave proucavanjem svojstava i mehanizama djelovanja antimikrobnih peptida iz raznih vrsta žaba.

Profesor Juretic je voditelj Nacionalnog doktorskog studija biofizike s medunarodnim sudjelovanjem, osnovanom pri splitskome PMF-u. Na studiju biofizike buduci znanstvenici uz široka teorijska znanja usvajaju i prakticne metode biofizike, bioinformatike, biomedicine i molekularne biologije. Takav multidisciplinarni pristup omogucuje im da se uspješno bave sve složenijim problemima današnje znanosti.


Podijeli: Facebook Twiter