Hrvatski zakoni: Beba znaci manju mirovinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porodiljne naknade koalicijska vlast, kako od pocetka porucuje, nema namjeru smanjivati. Nema namjeru, medutim, ispraviti ni staru nepravdu prema majkama, koje ce zbog vremena provedenog na porodiljnom dopustu u buducnosti imati manje mirovine od kolegica koje djece nemaju, a i još manje, pak, od ionako bolje placenih muških kolega.

Od 2000. godine za izracun mirovine više se ne uzima deset najboljih godina staža, kao nekad, vec ukupan staž, što znaci i vrijeme provedeno na porodiljnom dopustu, kao i bolovanje radi cuvanja trudnoce. To znaci da ce žene koje su na porodiljnom dopustu bile više puta, ili cak samo jednom, imati manju mirovinu od svojih jednako placenih kolegica koje djece nemaju.

Iako su prije tri godine postojale naznake da ce se to mijenjati, sudeci po odgovoru koji smo dobili od Ministarstva rada i mirovinskog sustava - sada ih više nema. Žena koja na porodiljnom dopustu provede uobicajenih godinu dana, od pocetka 2008. godine tijekom prvih šest mjeseci bebina života prima prosjek svoje place, što znaci da joj se na taj iznos obracunavaju i doprinosi za buducu mirovinu.

Problem je, medutim, iducih šest mjeseci porodiljnog, tijekom kojih najveca naknada iznosi 2.660 kuna, što takoder ulazi u izracun buduce mirovine. Na iznos mirovine, osim toga, negativno utjece i vrijeme provedeno na cuvanju trudnoce, koje se ne tretira kao klasicno bolovanje, tijekom kojeg se prima 75 posto place, vec žena ima pravo na najviše 4.250 kuna.

U najnepovoljnijem su položaju, medutim, one koje su na porodiljnom bile prije 2008. godine. Do tada je, naime, i tijekom prvih šest mjeseci porodiljnog bilo moguce dobiti najviše 4.250 kuna, kao i najviše 2.660 kuna tijekom drugih šest mjeseci djetetova života.

Za prošlog mandata koalicijske vlasti, od 2000. do 2004. godine, štoviše, majka je tijekom drugih šest mjeseci djetetovog života primiti mogla najviše 1.600 kuna pa je ženama koje su na porodiljnom bile u tom razdoblju sve još i gore.

Majke koje zbog rodenja blizanaca, treceg ili svakog sljedeceg djeteta koriste trogodišnji porodiljni, jer tijekom druge dvije godine imaju naknadu od 1.660 kuna, takoder se ne trebaju veseliti visokoj mirovini. "Dogodi" li se ženi tijekom života jedan trogodišnji dopust zbog rodenja blizanaca, i još jedan jednogodišnji, mirovina ce joj se znacajno smanjiti. (B. MRVOŠ PAVIC/NL)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter