Hrvatski vojnici oglušili se na zapovijed

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnici Vojne policije koji su prije dva tjedna upuceni u misiju u Afganistan odbili su izvršiti zapovijed svojih nadredenih i umjesto odlaska u grad Pol-e-Khomri, ostali su u bazi u Mazar-e-Sharifu. Do ovog teškog vojnickog prekršaja došlo je prije desetak dana, a cetvorica vojnih policajaca, koji su u njemu sudjelovali, na zapovijed su se navodno oglušili jer nisu imali svu potrebnu opremu i naoružanje.

Dogadaj su u srijedu neizravno potvrdili i u MORH-u, priopcivši da je «prilikom smjene 13. i 14. kontingenta došlo do odredenih problema, te da je ministar Branko Vukelic od Glavnog stožera Oružanih snaga RH zatražio izvješce o tome».

Kako sada stvari stoje, zbivanja medu hrvatskim mirovnjacima uzrokovana teškim logistickim propustima mogla bi dodatno ugroziti poziciju nacelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Josipa Lucica. Izvješce iz Afganistana poslano je, naime, u Hrvatsku brzo nakon dogadaja, no u MORH-u su za njega doznali tek neki dan.

Ministru su iz Glavnog stožera prešutjeli još jedan incident iz Afganistana koji se zbio samo nekoliko dana prije odbijanja zapovijedi u Mazar-e-Sharifu. U Chagcharanu, u središnjem dijelu Afganistana, prije dva tjedna došlo je do ozljedivanja dvojice pripadnika Bojne za specijalna djelovanja, koji su lakše stradali pri eksploziji bombe, a MORH je i o ovom slucaju obaviješten s debelim zakašnjenjem.


Podijeli: Facebook Twiter