Hrvatski vojnici idu u Libiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 

Za otprilike mjesec dana dva hrvatska casnika otputovat ce na sjever Italije, u malo mjesto Poggio Renatico, udaljeno desetak kilometara od Ferrare, kako bi preuzeli dužnosti u NATO-ovoj operaciji kojom se provodi zona zabrane leta nad Libijom te pokušavaju sprijeciti napadi na civile u toj zemlji. Iz talijanskog gradica u kojem ce biti smješteni provodi se zracni dio NATO-ove operacije pod nazivom "UNIFIED PROTECTOR". Tocnije, od tamo se dnevno i operativno provodi zona zabrane leta, dok se pomorski dio akcije vodi iz baze u Napulju.

Koji ce hrvatski casnici biti upuceni u NATO-ovu operaciju, u Ministarstvu obrane još uvijek ne znaju jer ce procedura izbora biti provedena tek nakon što ukljucivanje Hrvatske u akciju u Libiji potvrdi Hrvatski sabor.

Parlament ce, s obzirom da postoji prethodna suglasnost predsjednika, odluku donositi vecinom glasova svih zastupnika. Hrvatska se, kako doznajemo, odlucila na sudjelovanje nakon što je NATO, u uobicajenom postupku, uputio poziv svim zemljama clanicama da pridonesu operaciji sukladno svojim mogucnostima. Hrvatske su mogucnosti, ocito, u ovom trenutku slanje dva casnika da budu stacionirana u NATO-ovom zapovjedništvu.

Predsjednik Josipovic dao je jucer naslutiti da se složio s ukljucivanjem u NATO-ovu operaciju. Vozeci se zagrebackim ulicama u NATO-tramvaju, obilježenom u znak obljetnice hrvatskog ulaska u NATO-savez, predsjednik je obznanio kako u NATO misiju odlaze dvojica casnika HV-a koji ce biti dio zapovjednog stožera za planiranje saveznickih poteza u Libiji, smješteni u NATO-ovoj bazi u Italiji.

Objasnivši kako nema razlike u proceduri za slanje casnika u zapovjedni stožer i za slanje vojnika na teren, Josipovic je kazao kako se o odluci Vlade sada mora izjasniti Sabor a potom ce on službeno uputiti casnike u misiju izvan zemlje.

- Vec imamo dvojicu casnika u stalnom zapovjedništvu NATO-a, na neki nacin ovo je sada samo formalna potvrda hrvatskog sudjelovanja u operacijama NATO-a koje vec postoji, istaknuo je Josipovic. Odgovarajuci na pitanje radi li se ipak o politickoj odluci da se Hrvatska ukljuci u akciju u Libiji, predsjednik je potvrdio kako je to naravno i politicka odluka. Sudjelovanje Hrvatske u ovoj i drugim NATO-ovim i mirovnim misijama, kazao je, potvrduje medunarodni ugled i odgovornost Hrvatske. (N. BOŽIC, I. FRLAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter