Hrvatski vinari na sajmu ProWein u Düsseldorfu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića ProWein, koji se odvija od 23. do 25. ožujka u njemačkom gradu Düsseldorfu, predstavlja se i 16 hrvatskih vinarija, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Ovaj je sajam, kaže tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić, vrlo bitan za hrvatsko vinarstvo, jer je to prilika da se hrvatska vina predstave profesionalnoj publici u Njemačkoj, ali i ostatku Europe i svijeta. Sajam je važan i zbog daljnje izgradnje imidža novog brenda hrvatskih vina "Vina Croatia-Vina Mosaica".

Na sajmu vinari prvi put mogu razgovarati s kupcima o plasiranju vina na zajedničko tržište EU-a bez ograničenja. Sve veći interes za hrvatska vina dokazuju i posjeti velikih lanaca poput TESCO-a i kanadskog LCBO-a, čiji predstavnici kušaju sva vina na štandu, rekao je Barbarić.

Iz HGK važnim navode što su prvi put predstavljena hrvatska ekološka vina na posebnom, izdvojenom prostoru, uz bok svim važnijim svjetskim proizvođačima ekoloških vina.

Hrvatska u svjetskoj proizvodnji ekoloških vina participira s oko dva posto, dok je udio Španjolske i Njemačke po osam posto, Francuske 7,4 posto, Italije sedam posto itd.

Ekološka odnosno organska vina sve su veći trend u potrošnji i novim trendovima konzumacije zdrave prehrane u EU-u i stoga je bitno da i Hrvatska u budućnosti stalno povećava proizvodnju ekoloških nasada za proizvodnju vina, navode iz HGK.

Pritom napominju da EU značajnim sredstvima potiče upravo takav uzgoj i proizvodnju. Po dostupnim podacima, trend povećanja ukupnih ekoloških površina vinograda je 0,5 posto godišnje. Značajno je i da sve hrvatske regije imaju ekološku proizvodnju vina, a ističe se Zadarska županija.

Iz HGK navode i da je Hrvatska na njemačko tržište lani izvezla vina u vrijednosti 2,2 milijuna dolara te Njemačka ostaje drugo izvozno tržište, odmah iza BiH. U istom razdoblju iz Njemačke je uvezeno vina u vrijednosti 1,5 milijuna dolara. Ukupno gledajući, u 2013. u odnosu na 2012. uvoz vina se povećao za 30 posto, dok je izvoz smanjen za 39 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter