Hrvatski turizam izvan sezone na europskom začelju

Hrvatska je i dalje izrazito ljetna destinacija (D. Klarić/CROPIX)
Hrvatska je i dalje izrazito ljetna destinacija (D. Klarić/CROPIX)

Dok rezultati ljetne turističke sezone tek čekaju obradu, podaci Eurostata o popunjenosti turističkih kapaciteta, hotela i sličnih smještajnih objekata, u zemljama EU-a za zimske sezone 2012.-2013. potvrđuju kako je Hrvatska i dalje izrazito ljetna destinacija. 

Istini za volju podaci o popunjenosti kapaciteta u zimskoj sezoni 2012.-2013. kazuju kako turizam bilježi pozitivne stope rasta u većini zemalja EU i EFTA-e, u usporedbi s istim razdobljem u 2011.-2012. godini. Stopa popunjenosti smještajnih kapaciteta u EU povećala se za 0,2 postotna boda.

Makar i Hrvatska bilježi neznatno bolju popunjenost i dalje je pri dnu ljestvice. Podaci, naime, kazuju kako se tijekom zimske sezone 2012.-2013. stopa popunjenosti kapaciteta kretala u rasponu od 15 posto u Hrvatskoj u siječnju, do do 73,1 posto u Austriji u veljači.

U 15 od 22 zemlje članice čiji su podaci analizirani zabilježena je pozitivna stopa rasta. Najveći porast zabilježen je u Slovačkoj (9,6 posto) i Malti (9,0 posto). Suprotan trend zabilježen je u pet mediteranskih zemlja (Cipar, Italija, Španjolska, Slovenija i Grčka ), bilježe ga i Finska i Francuska, makar vrijedi kazati kako je baš u spomenutim zemljama realizirano 45 posto svih noćenja za zimske sezone u zemljama EU.

Najpopularnije destinacije za turiste koji putuju izvan svoje zemlje bile su Španjolska, Italija i Austrija. S iznimkom Cipra, Grčke, Italije, Finske i Slovenije, u svim drugim zemljama je porastao broj noćenje stranih turista. Pad noćenja domaćeg gosta u zemljama EU je međutim bio veći, 2,1 posto. (Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter