Hrvatski tinejdžeri piju više od vršnjaka iz EU


Služba za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije organizator je tribine i stručnog skupa "Alkohol i kockanje kod mladih" održanih u petak u Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Izgraditi dječje stavove

U jutarnjim satima održana je tribina namijenjena učenicima srednjih škola, a u poslijepodnevnim satima stručni skup na kojem su prisustvovali stručnjaci koji se susreću s tom problematikom -stručni suradnici škola, djelatnici Centra za socijalnu skrb, Dječjeg doma, Doma za odgoj i obrazovanje, MUP-a, psihijatri, pedijatri. Gost predavač bio je prof. dr. Zoran Zoričić, voditelj Referentnog centra o ovisnosti o drogama, viši znanstveni suradnik, specijalist psihijatrije, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti Klinike za psihijatriju KBC Sestre milosrdnice.

- Govorili smo o poremećajima ponašanja povezanim s konzumacijom alkohola i igranja igara na sreću kod naših tinejdžera. U prvom dijelu pokušali smo izgraditi stavove djece prema konzumaciji alkohola, naučiti ih da nije svako pijenje automatski alkoholizam, da donose odluke na temelju informacija i da je odgovorno preuzeti odgovornost za svoje postupke. Potom, da nauče kako da se odupru utjecaju vršnjačke skupine ukoliko je taj utjecaj negativan, rekao nam je Zoričić i dodao da mnogi naši tinejdžeri moraju naučiti da je muškost preuzeti odgovornost, a ne da je infantilno ludiranje po ulicama status odraslosti. Reakcije učenika, nastavio je Zoričić, bile su pozitivne i dobre, a vidjelo se to kroz njihova pitanja koje su postavili.

Kockarnice blizu škola

Na stručnom skupu se, nadalje, razgovaralo koje su to specifičnosti adolescentne dobi, razgovaralo se o izazovima te na koji se način najbolje postaviti u radu s ovom generacijom. Također, na skupu se pokušalo senzibilizirat sve sudionike o problemima vezane za patološko kockanje jer ljudi još nemaju dovoljno informacija, pa čak i vezano za konzumaciju alkohola za koji mislimo da sve znamo, a ipak ne znamo.

- Podaci govore da naši mladi, 15-godišnjaci, piju natprosječno u odnosu na vršnjake iz ostalih zemalja Unije, a nažalost i zbog nepostojanja sustava odgovornog priređivanja igara na sreću, i tinejdžeri u RH kockaju više od vršnjaka iz EU, rekao je Zoričić. Dodao je da kod nas postoje zakoni koji čak brane otvaranje kockarnica u blizini škola, no to se nažalost u većem slučaju ne provodi i nije slučajno da su upravo ta mjesta najatraktivnija za industriju igara na sreću jer je tu najveći broj mladih.

- Zakonodavac je svoje napravio, a ono što se može dalje napraviti je da se apelira na savjest ljudi. Mi se svi držimo zakona, ne samo zbog straha od zapriječene kazne, već zbog vlastite savjesti. Osamdeset posto zbog savjesti, a 20 posto zbog kazne, kaže Zoričić i zaključuje da nije dovoljno samo donijeti zakon, već treba raditi sa svim tim prodavačima i ljudima u industriji igara na sreću, da bi se educirali koliko je to zapravo rizično i štetno za mlade te da interes društva treba biti ispred interesa pojedinca i sitne dobiti na prometu alkohola i igara prodanih maloljetnicima. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter