Hrvatski sabor liberalizirao promjenu osobnog imena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor donio je danas novi Zakon o osobnom imenu, kojim se ukida dosadašnje ograničenje u broju riječi u imenu i prezimenu. Također, ukida se i potreba oglašavanja promjene imena na oglasnoj ploči nadležnog upravnog tijela ili objavljivanje u Narodnim novinama.

U slučaju rastave braka, bračni drug koji je mijenjao prezime moći će u roku od godinu dana vratiti ono koje je imao prije sklapanja braka.

Promjena osobnog imena neće se odobriti osobama protiv kojih se vodi kazneni postupak, kao ni onima koje imenom koje su odabrale vrijeđaju ili ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak ili javni moral.

Zastupnici su izglasali odluku po kojoj bi se do kraja iduće godine za ukupno 100 pripadnika smanjio broj hrvatskih vojnika u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu.

Izmijenjen je i Zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Po tim izmjenama, beneficirani radni staž ostaje osobama koje stvarno rade na dužnostima letača, padobranaca, diverzanata, pirotehničara, ronioca u podmornici i u barokomori te onima u mirovnim operacijama, ali tu beneficiju neće ostvarivati osobe koje, primjerice, rade u uredima.

Izmjene je doživio Zakon o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju. Ubuduće će se osobama koje su studij završile prije bolonjskog procesa omogućiti korištenje stručnog naziva "stručni specijalist", odnosno "stručna specijalistica".

Sabor je u drugo čitanje uputio izmjene Zakona o državnim maticama te prijedlog zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Potvrđena je odluka Mandatno-imunitetnog povjerenstva po kojoj s današnjim danom počinje teći zastupnički mandat predsjedniku HSS-a Branku Hrgu, a istječe njegovom prethodniku na čelu stranke Josipu Friščiću, koji je dao ostavku na zastupničku dužnost.

Udovoljeno je i zahtjevu predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića, koji je svoj mandat od danas stavio u mirovanje, a u zastupničkim klupama će ga zamijeniti Dragan Crnogorac. Od početka mjeseca miruje mandat i SDSS-ovom zastupniku Jovi Vukoviću, a u zastupničke se klupe vraća Mile Horvat kao njegov zamjenik. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter