Hrvatski rukopisi Zorana Mušiča u galeriji Adris

Mušičev autoportret (N. O. R.)
Mušičev autoportret (N. O. R.)

U rovinjskoj galeriji Adris, uz veliki broj posjetitelja, otvorena je izložba slika Zorana Mušiča, jednog

od najvećih i najznačajnijih slovenskih i europskih slikara prošlog stoljeća. Kustos, Igor Zidić istaknuo je da izložba sadrži 38 djela sakupljenih od hrvatskih kolekcionara i galerije, i daje uvid u to što su Mušiču predstavljali istarski i dalmatinski pejzaži koje je tako rado, i često slikao. Posebno dojmljivo je i nekoliko radova iz Mušičevog dachauskog opusa "Nismo posljednji", i čije ga je slikanje logoraških strahota koje je i sam proživio smjestilo uz bok Picassa i Goye.

Govoreći o motivima Mušičeva stvaralaštva, inače bogatog i raznovrsnog,  Igor Zidić je istaknuo kako uz potrete supruge, kojih je zaista mnogo, posebno mjesto čine venecijanske vedute i njih širok raspon značenja, dok je posebne cikluse, sve u žanru krajolika ostvario u dalmatinskim, istarskim i talijanskim brežuljkastim motivima kojima se potvrdio kao značajan suvremeni pejzažist.

Izložbu slika Zorana Mušiča, čiju je svečanost otvaranja uveličao rovinjski glazbenik Diego Liverić, a među kojima se mogu vidjeti i one antologijske slike Motivi iz Dalmacije (1937.), Vrtuljak (1940.) Venecija, brodovi (1949.) te Autoportret (1990.) publika ima prigode razgledati do 31. listopada. (N. O. R.)


Podijeli: Facebook Twiter