Hrvatski rukometaši svladali islandske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska rukometna reprezentacija otvorila je nastup na Europskom prvenstvu u Srbiji pobjedom protiv Islanda 31:29 (14:15).

Bila je to dramaticna i neizvjesna utakmica, kao i sve dosad protiv Islanda, ali ponovo uspješna za hrvatske rukometaše. Protiv Islanda nikada nismo izgubili na velikim natjecanjima. Na zadnjem SP-u u Švedskoj slavili smo u susretu za peto mjesto 34:33, na EP-u 2006. u Švicarskoj bilo je 29:28, na OI u Ateni 34:30, a na EP-u u Austriji prije dvije godine 26:26.

Hrvatska je u prvom poluvremenu odigrala skromno. Imala je problema i u obrani i u napadu što su Islandani znalacki iskoristili. Raznovrsnom igrom sa cak sedam strijelaca stvarali su velike probleme našoj 6:0 obrani. Srecom, na odmor su otišli samo s jednim golom viška, premda su u nekoliko navrata imali i po tri gola prednosti (11:8, 12:9, 13:10).

Bez pravog ucinka Cupica, s nedovoljno spremnim Balicem i sa suviše malo lopti prema Voriju još smo i dobro prošli. Od još vecih problema spasio nas je Mirko Alilovic sa sedam obrana. U nastavku utakmice hrvatski napad je proradio i drugi dio protekao je u izjednacenoj igri.

Do prvog vodstva nakon rezultata 2:1 Hrvatska je došla dvije i pol minute prije kraja (29:28), a potom je 45 sekundi prije kraja Cupic povecao na plus dva (30:28) razriješivši sve dvojbe.

Najbolji igraci u hrvatskim redovima bili su Manuel Štrlek sa osam golova, te Mirko Alilovic sa 15 obrana. Denis Buntic, Blaženko Lackovic i Ivan Cupic dodali su po pet golova. Islandane koji su nakon 18 godina nastupili bez Olafura Stefanssona, koji je za Island odigrao 315 utakmica i zabio 1497 pogodaka, predvodio je Sigurdsson sa osma golova.

Vršac, dvorana Milenium, 500-tinjak gledatelja; Suci: Helbig i Geipel (Njemacka)

HRVATSKA: Alilovic, Losert, Balic, Kopljar 1, Lackovic 5, Duvnjak 4, Buntic 5, Vori 3, Štrlek 8, Cupic 5 (5), Nincevic, Horvat, Musa, Gojun, Bicanic, Vukovic. Izbornik: Slavko Goluža

ISLAND: Gustavsson, Gudmunsson, Atlason 5, Palmarsson 5, Pettersson 4, Olafsson 3, G.V. Sigurdsson 8 (4), Gunnarson, Hallgrimsson 2, Karasson, Gudjonsson, Jakobsson, Ingimundarsson, Svavarsson 2, Gretarsson, Ragnarsson. Izbornik: Gudmundur Gudmunsson.

ISKLJUCENJA: HRVATSKA - 8 minuta, Island - 8 minuta

SEDMERCI: HRVATSKA - 5/6, Island - 4/5 (NL)


Podijeli: Facebook Twiter