Hrvatski robni izvoz u 6 mjeseci porastao 13,3 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trend rasta hrvatskog robnog izvoza nastavljen je u prvih šest mjeseci ove godine, tijekom kojih je uvećan za 13,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju danas objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). To je ubrzanje stope rasta izvoza, budući je u prvih pet ovogodišnjih mjeseci rastao po stopi od 12,9 posto.

Uvoz je, pak, u prvom polugodištu uvećan za 3,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Time je stopa njegova rasta usporila, budući je u prvih pet mjeseci robni uvoz rastao po stopi od 7,3 posto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 58,8 posto, što je 5 postotnih bodova više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

U razdoblju od siječnja do kraja lipnja, Hrvatska je na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti od 37,4 milijarde kuna, što je za 13,3 posto ili 4,4 milijarde kuna više u odnosu na vrijednost robnog izvoza u istom razdoblju lani.

Istodobno je uvezeno roba u vrijednosti 63,6 milijardi kuna odnosno 3,7 posto ili 2,2 milijarde kuna više nego u prvih šest mjeseci 2013. godine. U skladu s takvim kretanjima, na kraju lipnja vanjskotrgovinski deficit bio je na razini od 26,2 milijarde kuna, pri čemu je prema istom prošlogodišnjem razdoblju smanjen za 7,5 posto ili za 2,1 milijardu kuna.

Prvi podaci DZS-a pokazuju da Hrvatska i dalje glavninu robne razmjene ostvaruje s članicama Europske unije, na koje se odnosi 64,4 posto ukupnog hrvatskog izvoza u prvih šest ovogodišnjih mjeseci te 74,6 posto uvoza.

Hrvatski robni izvoz u EU u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 24,1 milijardu kuna te je prema istom razdoblju lani povećan za 18,1 posto. Uvoz iz članica EU istodobno je povećan za 4,7 posto, na 47,5 milijardi kuna.

U prvih šest mjeseci rastao je i izvoz hrvatskih roba u zemlje izvan Europske unije, ali po znatno nižoj stopi, od 5,5 posto, dosegnuvši 13,3 milijarde kuna, dok je uvoz iz tih zemalja porastao za 0,8 posto, na 16,1 milijardu kuna.

Pridruživanjem Hrvatske Europskoj uniji, 1. srpnja 2013., statistički podaci o hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom dobivaju se iz dva različita izvora – Intrastat obrasca za statistiku robne razmjene između zemalja članica Europske unije (Intrastat) i Jedinstvene carinske deklaracije za statistiku robne razmjene sa zemljama nečlanicama Europske unije (Extrastat), navodi se u priopćenju DZS-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter