Hrvatski registar brodova bez poslovnog prostora

Poslovni prostor Hrvatskog registra brodova (D. MEMEDOVIĆ)
Poslovni prostor Hrvatskog registra brodova (D. MEMEDOVIĆ)

"Usred najvećeg posla Grad nas izbacuje na ulicu", tužno konstatira Zlatko Zulim, ravnatelj javne ustanove Hrvatski registar brodova (HRB). Otkaz ugovora o zakupu poslovnog prostora na pulskom Forumu HRB je zaprimio putem javnog bilježnika 16. travnja, a rok za iseljenje je dva mjeseca.

Objašnjenje je bilo da im se, nakon što su više od 50 godina imali ured na Forumu, otkazuje ugovor zbog prenamjene prostora. Grad, međutim, još nije odlučio kakva će se djelatnost ubuduće obavljati u tom prostoru.

Kao primorsko mjesto s dugom tradicijom brodogradnje, vijest da se HRB-u otkazuje ugovor da bi Grad zaradio koju kunu više za uvijek gladnu gradsku blagajnu ipak ne može ostati nezamijećena. Tim više što bi se teoretski, ako doista ne pronađu drugi poslovni prostor u Puli, moglo dogoditi da bi za sve njihove usluge građani Istre morali odlaziti u Rijeku.

Zulim podsjeća da je HRB od 1. siječnja 1964. imao u najmu kancelariju na Forumu upravo zbog blizine brodogradilišta Uljanik s kojim najviše surađuju. Ovo bi ljeto trebali dovršiti rad na brodovima koje Uljanik trenutno gradi, no taj posao dolazi u pitanje zbog toga što HRB nema zamjenski prostor.

Doduše, Grad im je ponudio 62 četvorna metra veliki zamjenski prostor na adresi Riva 4, ali Zulim ističe da su morali odustati od te ponude. Procijenili su da je prostor u prilično lošem stanju te da bi u njega trebalo uložiti prevelika sredstva.

Za 46 četvornih metara veliku kancelariju na Forumu HRB je dosad, prema odgovoru iz Grada, plaćao 40 kuna po kvadratu, odnosno 1.840 kuna mjesečno. Ravnatelj HRB-a smatra da ih je Grad mogao kontaktirati ako je smatrao da za isti prostor može postići višu cijenu te im na ime dosadašnje 50-godišnje suradnje ponuditi novu najamninu. Ovako je Grad, kao vlasnik prostora, donio jednostranu odluku o raskidanju ugovora, što ga je, priznaje Zulim, iznenadilo. (B. ŽIŽOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter