Hrvatski raketni bacač u rukama sirijske oporbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijski pobunjenici koriste još jedno oružje hrvatske proizvodnje. Posljednjih dana tako je na raznim snimkama iz zaraćene zemlje vidljivo da imaju RAK-12, višecjevni raketni bacač proizveden u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata.

Radi se o raketnom bacaču koji je razvijen na osnovu jugoslavenskog proizvoda M-63 Plamen. U principu se radi o smanjenom Plamenu, verziji s 12 cijevi za rakete. Maksimalni domet ovog oružja je do 15 kilometara, s tim da na 8-13 km daje najbolje rezultate.

Na snimkama iz Sirije RAK se može zamijetiti na najmanje tri lokacije, a može se raditi isključivo o oružju koje je na neki način nabavljeno iz Hrvatske, jer se samo ovdje izrađivao.

Donekle sličan VBR imaju Kinezi, ali je na snimkama jasno vidljivo da se baš radi o hrvatskom proizvodu, koji je tijekom rata uglavnom sklapan u Đuri Đakoviću. Koliko je poznato, ukupno je sklopljeno oko 60-tak komada, koji su uglavnom prije nekoliko godina spremljeni u vojna skladišta.

Novi dokaz da sirijski pobunjenici imaju dostavu oružja iz Hrvatske nitko iz službenih institucija nije želio komentirati. Ono pri čemu se i dalje ostaje je već kazano:

Hrvatska oružje nije prodavala Siriji. Što doduše nitko nikad nije niti tvrdio. Većina svjetskih analitičara, uključujući i one koje je kontaktirao New York Times, tvrdi kako je hrvatsko oružje do Sirijaca došlo posredno, preko trećih država.

Podsjetimo, prije manje od mjesec dana se ustanovilo da su sirijski pobunjenici oboružani s četiri oružja koja su zajedno mogli dobiti samo iz hrvatskih vojnih skladišta: Osom, topom M60, bacačem RBG-6 i RPG-om 22 (za koji postoji vjerojatnost da se nabavio i iz drugih izvora).

Radilo se uglavnom o specijaliziranim protuoklopnim sredstvima, koja su kronično nedostajala pobunjenicima. Pojavom VBR-a RAK-12, sirijska oporba je dobila još nešto što im je nedostajalo – dalekometnije topništvo. (D. RADALJAC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter