Hrvatski radnici rade sve više za sve manju plaću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski radnici smatraju da sve više rade, a plaća im je sve manja, a opseg posla ne bi im bio problem kada bi bio adekvatno plaćen, pokazala je anketa koju je portal Posao.hr proveo na 335 ispitanika u razdoblju od 2. do 9. studenoga.

Prevelik opseg posla koji nije dovoljno plaćen najveći je problem za 35 posto radnika, priopćio je Posao.hr., ističući kako statistika pokazuje veliki nesrazmjer u sektorima. Iako je prosječna plaća viša od 5.700 kuna, plaće se kreću od minimalne od oko 3.000 kuna do, primjerice, 10.800 kuna u zračnom prometu.

Četvrtina ispitanih najteže podnosi pritisak i stres na radnom mjestu, čemu doprinose velika stopa nezaposlenosti, nedovoljna ponuda na tržištu rada, kao i visoka očekivanja poslodavaca, koji u lošoj gospodarskoj klimi žele ostvariti bolje rezultate.

Kao najgoru stvar na radnom mjestu 20 posto ispitanih istaknulo je nemoguće šefove, preveliku količinu obaveza i zahtjeva ističe 7 posto ispitanika, nerazumne kolege 6 posto njih, a predugo radno vrijeme 8 posto ispitanika.

»Od početka krize radi se duplo i troduplo jer poslodavac ne želi platiti onoliko radnika koliko zaista treba«, kazao je jedan ispitanik. Drugi ispitanici su pak istaknuli da ih smetaju male plaće, nestručno vodstvo, loši uvjeti rada, neisplaćene plaće, ali i svakodnevni strah od gubitka posla.

Direktor portala Posao.hr Saša Jurković kaže da su u vrijeme smanjenih prihoda i sve izazovnijih uvjeta poslovanja mnoge tvrtke prisiljene više opteretiti svoje djelatnike, često uz istu naknadu plaće.

»U takvim situacijama, kvalitete nadređenih osoba dolaze do izražaja jer moraju potaknuti angažiranost i motivaciju zaposlenika uz manje raspoloživih resursa. Nažalost, mnogi padaju na tom ispitu jer nemaju iskustvo niti kompetencije koje su potrebne za taj izazov«, komentirao je Jurković. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter