Hrvatski radnici bježe iz Libije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trinaest radnika hrvatske tvrtke Montmontaža zatražilo je pomoc Ministarstva vanjskih poslova za evakuaciju iz Libije. Krvavi sukobi na ulicama drugog po velicini libijskog grada Bengazija, izmedu prosvjednika koji žele svrgavanje Moamera Gadafija i snaga sigurnosti, odnijeli su više od 170 života, prema informacijama Human Right Watcha.

Uz pomoc turskog veleposlanstva - koje je naše Ministarstvo vanjskih poslova zamolilo za pomoc, a koje takoder evakuira turske državljane iz Libije - hrvatski bi se radnici trebali ukrcati na prvi moguci let za Istanbul, a potom za Zagreb.

- Njih trinaestero su prvi zatražili pomoc pri evakuaciji od ukupno 500 hrvatskih državljana koji borave u Libiji. Ostali se još nisu izjasnili za povratak, objasnio nam je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun.

Prosvjedi u Libiji poprimili su u nedjelju razmjere pravog krvoprolica. Svjetske agencije su javljale o više od 200 poginulih u sukobima demonstranata na jednoj strani te snaga sigurnosti i Gadafijevih pristaša na drugoj. Na snimkama koje se pojavljuju na servisu YouTube prikazuju se i požari u vladinim zgradama.



Informacije o masakru u Benghaziju, a navodno i nekim drugim libijskim gradovima, vrlo su šture jer vlasti provode strogu kontrolu nad medijima. Opozicijske grupe i pojedinci koji se javljaju u program svjetskih televizijskih kuca tvrde da Gadafijevi sigurnjaci strojnicama pucaju po demonstrantima te da se sprema i akcija elitnih vojnih snaga.


Podijeli: Facebook Twiter