Hrvatski prstaci za talijanske tanjure

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trgovina i krijumcarenje zašticenim životinjama i biljkama u svijetu u znatnom je i stalnom porastu, a zarade su tolike da ni goleme globe krivolovce i krijumcare u tome ne zaustavljaju. Što se tice krijumcarenja preko hrvatske granice, dio tih životinja, kojima zbog krivolova prijeti istrebljenje, uglavnom završava na stolovima talijanskih restorana, a dio kao "posebna ponuda" u stranim prodavaonicama kucnih ljubimaca.

Strašni prizori po nekoliko stotina lešina ptica nerijetka su slika na granicnim prijelazima. Ako je životinja, pak, živa, krijumcari se u neprihvatljivim uvjetima, bez dovoljno vode, hrane i zraka, u prljavim skucenim kavezima i kutijama te u transportu kotrlja u vlastitim fekalijama.

Dok je u posljednje vrijeme promet pticama zbog sve cešcih zapljena u stagnaciji, gmazovi i školjke i dalje su vrlo popularni. Tako su kornjace cancare u vrhu trgovine, a stranim kupcima najomiljeniji su prstaci.

Zarada na crnom tržištu je neprocjenjiva, samo jedna kornjaca cancara na zapadnom tržištu može doseci cijenu od 300 do 400 eura, koliko i porcija pripremljenih ptica u elitnim talijanskim restoranima.

Kada je rijec o izlovu prstaca, teško je procijeniti njihovu cijenu na tržištu jer je nakon nedavnih policijskih intervencija ponuda drasticno pala. Po informacijama kojima raspolažemo, cijena kilograma prstaca se na zapadnoj obali Istre pred dva mjeseca kretala od 25 do 30 eura. Treba napomenuti da odmah po izlasku iz Hrvatske cijena ovih školjaka raste te se tako u Trstu u isto vrijeme za kilogram placalo i po 70 eura, što je predstavljalo i više nego dobar mamac za one koji su se htjeli obogatiti na crnom tržištu.

Što se tice ukupne vrijednosti zapljena u Hrvatskoj, ona se procjenjuje na oko 20 milijuna kuna, od cega na ptice otpada oko 50 posto, oko 10 posto na gmazove i oko 40 posto na prstace.


Podijeli: Facebook Twiter