Hrvatski producenti u Cannesu


Producenti Zdenka Gold (Spiritus Movens) i Siniša Juričić (Nukleus film) odabrani su za sudjelovanje na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, od 15. do 26. svibnja, u programu inicijative Producers on The Move, dok će Juričić, jedan od prošlogodišnjih canneskih laureata, s "Posljednjim ambulantnim kolima Sofije" (u Tjednu kritike osvojio France 4 Visionary Award) ove godine predstaviti grčko-hrvatski projekt "Trema" (Stage Fright) u programu L’Atelier.

Međunarodna mreža za promociju europskog filma European Film Promotion (EFP) od 2000. godine podržava europske producente tijekom festivala u Cannesu, a selekcijom članovi EFP-a odabiru po jednog predstavnika iz svake zemlje koji potom sudjeluje u pitchinzima i sastancima "jedan na jedan" te dobivaju značajan prostor za promociju u međunarodnim publikacijama. Cilj je umrežavanje producenata s profesionalcima iz filmske industrije radi budućih suradnji, a ove je godine odabrano 29 europskih producenata.

Zdenka Gold kroz Spiritus Movens je producirala dva dokumentarna filma: "20 dana na Tibetu" Silvestra Kolbasa i "Vidimo se za godinu dana" Marka Stanića te dugometražni igrani film "Obrana i zaštita" Bobe Jelčića, koji je ove godine premijerno prikazan u programu FORUM Međunarodnog festivala igranog filma u Berlinu. Također, ona u okviru mreže EAVE razvija svoj idući projekt dugometražnog igranog filma "Family Dust" redateljice Nine Violić. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter