Hrvatski portal zbog krađe fotografija pred tužbom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupa novinskih agencija tužila je jednu hrvatsku web stranicu i traži više od 500.000 funti za povredu autorskih prava nakon što je navodno odbila platiti korištenje fotografija, javlja britanski PressGazette.

Deset neovisnih agencija, sve članice National Association of Press Agencies (Napa), tvrde da su fotografije u većini slučajeva direktno preuzete sa internetske stranice Mail Online bez pokušaja da zatraže licencu ili plate korištenje.

Agencije tvrde da je neimenovana web stranica, navodno jedna od najvećih u zemlji i podružnica njemačke multinacionalke, fotografije na veliko preuzimala sa stranica, uključujući Mail Online, te koristila tekst i slike. Često je kopirala čak i opis fotografije s nazivom autora.

Odvjetnici agencija kontaktirali su tvrtku i zatražili nagodbu, a ako se u roku od mjesec dana ne uspiju dogovoriti, tvrtka bi mogla završiti na njemačkom sudu.

Glasnogovornik Nape kaže da se nadaju iskoristiti slučaj kao dokaz problema kontrole autorskih prava pred Europskom unijom. Napa je provela 18 mjeseci prikupljajući materijale za tužbu. (A. VUKELIĆ/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter