Hrvatski pomorci na oštećenom brodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brod Navi Wind, na kojem pod panamskom zastavom plovi 11 članova posade i kapetan iz Hrvatske Pero Metković, oštećen je u nedavnoj oluji i usidren u kanadskoj luci Argentija, pa su im Crveni križ i Međunarodna organizacija transportnih radnika (ITF) osigurali hranu, pitku vodu, toplu odjeću i pokrivače, potvrdio je danas za Hinu glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro.

Posadu čine pomorci iz Hrvatske, Grčke i Slovenije, a egipatski vlasnik im duguje plaće od ukupno oko 70.000 dolara. Navodno im je vlasnik ponudio prijevoz kućama, ali bez prethodne isplate plaće. Po riječima Brazzodura, riječ je o brodu koji je promijenio nekoliko vlasnika, već dulje vrijeme je u problemima, više je puta zaustavljan i popravljan, a prije posljednjeg isplovljavanja također je dulje vrijeme bio usidren.

Dio pomoraca, od kojih i nekoliko iz Hrvatske, se bio iskrcao zbog loših uvjeta, a brod je potom popravljen i zaplovio je Atlantikom nakrcan starim željezom. Tijekom plovidbe prema Kanadi zahvatila ga je oluja, oštećen je i potom dotegljen u luku Argentija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter