Hrvatski pomorci dobili beneficirani staž

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Dana pomoraca, koji se obilježava 25. lipnja, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta izrazio je zadovoljstvo što su konacno riješena znacajna pitanja vezana uz životne, radne i socijalne uvjete za 23 tisuce hrvatskih pomoraca, priopcilo je Ministarstvo. Kalmeta je svim hrvatskim pomorcima cestitao Dan pomoraca, uz želje za mirno more te brz i siguran povratak njihovim obiteljima.

Podsjeca da je izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika, koje su stupile na snagu 11. lipnja ove godine, uveden beneficirani radni staž za sve hrvatske pomorce, bez obzira na državnu pripadnost i vrstu broda, te svojstvo ukrcaja na brodu. Hrvatski pomorci ce punu starosnu mirovinu moci steci s navršenih 60 godina života i 15 godina staža provedenih kao clan posade na brodu, a svakih 12 mjeseci provedenih na brodu racunat ce im se kao 15 mjeseci mirovinskog staža.

U Ministarstvu isticu da je jedan od glavnih razloga ponovnog uvodenja beneficiranog staža za pomorce cinjenica da 70 posto pomoraca starijih od 60 godina ne može ishoditi potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti koja je uvjet za ukrcaj na brod.

Uvodenjem beneficiranog staža za pomorce zaokružena je socijalna reforma za pomorce koja je pocela s primjenom 1. sijecnja 2008. godine, kada su svi pomorci uvedeni u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te porezni sustav, ali pod povoljnijim uvjetima.

"Na zadovoljstvo pomoraca, prema novim izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika, pomorcima u medunarodnoj plovidbi ce se dio od 183 priznata dana, koje su mogli koristiti za put do broda, lijecenje ili usavršavanje u inozemstvu, ali ih nisu iskoristili, moci prebaciti u sljedecu godinu", stoji u priopcenju.


Podijeli: Facebook Twiter