Hrvatski političari u utrci za Europski parlament

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedanaestoro ili dvanaestoro građana Hrvatske (kvota još nije utvrđena) pokušat će se izboriti za svoj - posao iz snova. Najsretniji građani ove zemlje morat će u hladni francuski Strasbourg, a povremeno i u belgijski Bruxelles. Svoje idealno mjesto pronaći će negdje u zgradi Europskog parlamenta, gdje popunjenost zastupničkih klupa i učinkovitost rada nisu bitno drukčiji nego što u našem Saboru.

Hrvatski srećkovići koji se uskoro nađu u Europskom parlamentu imat će nekog sitnog administrativnog posla, što im za plaću od 7.956,87 eura, istina bruto, jamačno neće teško pasti. A kad ih u onim hladnim briselskim ili strazburškim danima nostalgija neodoljivo počne kući vući, raspoloženje će vratiti činjenica da svakog mjeseca uz 6.200 eura neto (što je tri puta više od plaće hrvatskog predsjednika, odnosno gotovo deseterostruko više od hrvatskog prosjeka) na raspolaganju imaju i dodatnih 4.299 eura za pokrivanje svih troškova skupog života u srcu Europske unije. Službena putovanja u ovu računicu nisu uključena. Dnevnica je zagarantirana i iznosi 304 eura, dok je ona u Hrvatskoj 170, ali kuna. Ipak, limit za putne troškove nije neograničen; zastupnik može potrošiti najviše - 4.243 eura. Svakog mjeseca.

Uz to, svaki europski parlamentarac, a uskoro i onaj iz Hrvatske, može uposliti i nekoliko tajnica, savjetnika, pomoćnika… Ako im i tada svejedno bude pri srcu teško što su tako daleko od svojih 400.000 tisuća nezaposlenih i napaćenih sugrađana ili, pak, umirovljenika koji s dvije tisuća kuna jedva spajaju prvi s prvim, mogu se tješiti da će i oni jednog dana uživati u penziji koja bi mogla iznositi i do 70 posto njihove plaće zastupnika u Europskom parlamentu.

- Prosječni zastupnik u Europskom parlamentu prima veću neto plaću od njemačke kancelarke Angele Merkel. Kada uzmemo u obzir zalaganje, trud i odgovornost kancelarke ili jednog euparlamentarca, dolazimo do zaključka da u toj računici nešto opasno ne štima, kazao je Hans-Peter Martin, austrijski novinar i bivši zastupnik u Europskom parlamentu.

Trebali se stoga čuditi podatku da je degutantan stampedo prema Strasbourgu već počeo u hrvatskoj političkoj areni. Borba za fotelje u lokalnoj administraciji tako više nije "in" i najbolji stranački kadar cilja više "jer u Europskom parlamentu mogu puno više učiniti za boljitak napaćene nacije". (Srđan BRAJČIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U DANAŠNJEM PRILOGU ZOOM


Podijeli: Facebook Twiter