Hrvatski policajci u sjedištu Interpola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na period od cetiri godine, MUP ce ovog proljeca uputiti casnike za vezu u sjedište Interpola u Lyonu, te u Austriju, Izrael i Srbiju. MUP je dosad imao predstavnike iskljucivo u glavnom tajništvu Interpola u Lyonu. U Hrvatskoj su vec akreditirani službeni casnici za vezu policija osam zemalja - Austrije, Francuske, Grcke, Japana, Španjolske, Njemacke, Slovenije i Slovacke. Pritom Njemacka u Hrvatskoj ima dva policijska casnika za vezu i jednog carinskog.

MUP suraduje s još petnaest stranih policijskih casnika za vezu, koji povremeno borave u Hrvatskoj. Primjerice, inozemni policajci koji u Hrvatskoj borave tijekom turisticke sezone službeni su Interpolovi casnici za vezu policija država iz kojih dolaze.

Premda policijski casnici za vezu nemaju velike operativne ovlasti, neposredna pomoc koju mogu pružiti policijama vlastite zemlje, ali i zemlje primateljice, cesto je neprocjenjiva. Najvažnija im je zadaca prikupljanje i razmjena operativnih podataka nužnih za postupanje u konkretnim kriminalistickim obradama te pomoc u postupcima medunarodne pravne pomoci.

Odabir Austrije, Izraela i Srbije kao prioriteta u imenovanju policijskih casnika za vezu, govori i o policijskim procjenama gdje je kriminal iz Hrvatske uspostavio najcvršce veze, odnosno iz kojih bi država hrvatskoj policiji najviše dobrodošla pomoc. Sav trošak upucivanja i boravka policijskih casnika za vezu u inozemstvu pokriva se iz MUP-ovog proracuna.


Podijeli: Facebook Twiter