Hrvatski pjevaci pune srpske dvorane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako gospodarstvenici za novac kažu da je kao voda jer uvijek nade svoj put, glazbenici tek ne moraju brinuti - tonovi i note putuju još lakše i brže. Na prostorima bivše Jugoslavije koji su - unatoc ratu i još ne posve zatomljenoj mržnji i netrpeljivosti - ispreplitani neporecivim višegodišnjim uzajamnim vezama, uz rame novcu, izgleda, ide - glazba.

Zanimljivo je, ipak, da su svojim stavovima mnogi hrvatski muzicari i estradne zvijezde minulih godina cesto pjevali refrene koje je uglazbila politicka elita vladajucih. Tako je Tereza Kesovija (kojoj su crnogorski "dragovoljci" tijekom rata vandalski poharali kucu u Konavlima) ranijih godina rezolutno izjavljivala da više nikad nece zapjevati u Srbiji i Crnoj Gori.

Tereza je još lani odbijala pozive za gostovanje u dvjema državama bivše Jugoslavije govoreci: "Nema tih para zbog kojih bih tamo nastupila. Moja duša nije na prodaju".

No, takve rijeci i poruke nisu bile hit samo na estradno-politickoj sceni Hrvatske jer ne zaostaju ni nacional-prvoborci na srbijanskoj sceni. Tako su iz Srbije stizale poruke od, primjerice, Bore ?ordevica Corbe da "ni pijan ni lud nece pjevati u Hrvatskoj" - makar ga nitko nije ni zvao zbog brojnih ranijih šovinistickih i uvredljivih izjava.

Ipak, vremena se mijenjaju, a, ocito je, moderatori globalnog zatopljenja srpsko-hrvatskih odnosa postali su predsjednici Ivo Josipovic i Boris Tadic. Njihov je lanjski neformalni susret u Opatiji i još nekoliko potonjih, po svemu sudeci, otvorio vec odškrinuta vrata pa su u oba smjera pohrlili do tada neodlucni glazbenici, glumci, teatri...

Bilo je, i još ima, onih kojima nisu bili potrebni Tadic i Josipovic da bi se popeli na pozornicu u Beogradu, Kraljevu, Subotici ili Zagrebu, Rijeci, Puli... Primjerice, Cane iz Partibrejkersa vec se udomacio u Zagrebu, Bajaga takoder, jednako tako i Darko Rundek u Beogradu gdje vec dvije-tri godine unazad ima vrlo uspješne i posjecene koncerte...

A kad se neki bandoglavi nacionalist usudio napasti Rundeka u Beogradu, vec sutradan je osobno predsjednik Tadic nastojao demonstrirati srbijansko gostoprimstvo i potvrditi sigurnost svih gostiju Beograda popivši s Rundekom kavu u jednom beogradskom kaficu.

Rado videna gošca beogradskih celebrity žurki je Severina, Parni valjak je nedavno dvaput punio Arenu (18.000 do 20.000 posjetitelja), Meri Cetinic, Goran Karan i dalmatinske klape napunili su Sava centar koncertom "More, more". Kao i Arsen Dedic, ispraceni su ovacijama, uz poneku nostalgicnu suzu publike koja "pamti samo sretne dane".

A onda je, uz žestoku medijsku i PR pripremu, došao red i na Terezu Kesoviju. Istinske zvijezde lakih nota, ocito, ne gasnu tako lako niti ih publika zaboravlja, pa je prvo novosadski SPENS, a potom i beogradski Sava centar bio tijesan za sve fanove popularne pjevacice. I tko bi rekao da ce nekadašnji hit "Prijatelji stari, gdje ste" biti, zapravo, kredo ovog koncerta koji - uz ostale pobrojane i nepobrojane, na obje strane - pokazuju da su ljudi na ovim prostorima jedni drugima bliskiji nego što se to katkad može zakljuciti po dnevno-politickom meniju u obje državne kuhinje.

Gibonni je tvrdio da nece, pa je ipak pjevao u Subotici, a uskoro ce i u Banjaluci, u vecinskom srpskom entitetu BiH. U Beograd je dolazak najavila Colonia, mada su ih beogradski tabloidi izvrijedali, no zagrebacki bend to smatra "sastavnim dijelom profesije". (B. OPRIJAN ILIC/Novi list)

Nije sve u novcu
Da nije sve u novcu, pokazalo je Atomsko sklonište. Naime, Puljani su održali besplatan koncert na gradskom trgu u Kraljevu, nedavno pogodenim potresom. Bruno Langer, frontmen Atomskog skloništa, rekao je da dolazak u Kraljevo nije slucajan, jer rokeri iz Pule još pamte prošlogodišnji koncert na Trgu srpskih ratnika na kome su se rodila nova prijateljstva.- Ljubav seže još u sedamdesete kada su mladi iz Kraljeva došli u Pulu na snimanje našeg albuma "Atomska trilogija". Bili su najglasnija publika i omogucili su nam da snimimo divan album, rekao je Langer.

Najtvrdi: Ceca i Bora, Oliver i Mišo
U ovom trenutku na popisu onih koji nece nastupiti u zemljama u kojima ne smatraju da su dobrodošli ili naprosto ne žele otici stoje još samo imena Svetlane Cece Ražnatovic, Bore ?ordevica, Olivera Dragojevica i Miše Kovaca, pisao je prošlog prosinca beogradski list Alo!, no najave su drugacije, barem kada je Ceca u pitanju. Evo što su izjavili:
- I kada sam organizirala koncert u Beogradu, pozvala sam sve ljude koji žele da me cuju da dodu ovamo jer su Srbija i Beograd otvoreni za sve ljude, za razliku od, naprimjer, Zagreba. Zato tamo nikada u životu nisam bila i necu ici.
(Ceca Ražnatovic)
- Vec sam imao "bjanko" ponude iz tri hrvatska grada, da sam upišem cifru za koju bih nastupao s Corbom. Ali necu, jer se tu ne radi o novcu, nego o principu. (Bora ?ordevic).- Nikada necu otici u Beograd i tamo održati koncert. To obecanje cu i održati. (Oliver Dragojevic)


Podijeli: Facebook Twiter