Hrvatski pisci u Leipzigu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni sajam knjiga u Leipzigu u cetvrtak je otvoren za publiku, a u nazocnosti ministrice kulture Andree Zlatar Violic i direktora Sajma Olivera Zillea otvoren je hrvatski štand i obilježena 10. obljetnica hrvatskoga nastupa.

Ove ce se godine na sajmu predstaviti 2.071 izdavac iz 44 zemlje svijeta, medu kojima i iz Hrvatske, a do nedjelje navecer, kada se sajam zatvara, ocekuje se više od 160.000 posjetitelja. Jedno od težišta ovogodišnjeg sajma su autori i djela iz Poljske, Ukrajine i Bjelorusije.

Hrvatski autori Edo Popovic, Ivana Bodrožic Simic, Robert Perišic i Zvonko Makovic predstavit ce se u programu mreže "Traduki", Mirko Kovac nastupa na poziv Literarnog kolokvija iz Berlina, dok je Vladimir Stojsavljevic gost Leipziškog sajma u sklopu razmjene pisaca utemeljene na dugogodišnjoj suradnji tog sajma sa Sajmom knjiga u Istri.

Nakon otvaranja hrvatskoga štanda svoja su djela citali književnici Merita Arslani i Franjo Janeš, koji uz Gorana Ferceca, u okviru nacionalnog nastupa, na sajmu predstavljaju svoje prvijence.

Na sajmu ce u njemackom prijevodu biti predstavljene Popoviceve "Tetovirane price", Kovacev "Grad u zrcalu", "Hotel Zagorje" Ivane Bodrožic Simic, Makovicev "Luegen, warum nicht?", Perišicev "Naš covjek na terenu" i "Sloboština Barbie" Maše Kolanovic.

Hrvatski nastup u Leipzigu organizirala je Zajednica nakladnika knjižara, a za njega je ove godine Ministarstvo izdvojilo 200 tisuca kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter