Hrvatski pacijenti morali bi plaćati kubanski lijek protiv raka pluća

Ilustracija (S. DRECHSLER/Novi list)
Ilustracija (S. DRECHSLER/Novi list)

Kubanski lijek protiv adenokarcinoma pluća »Cimavax EGF«, primijenjen je prošlog tjedna na dvije pacijentice u Srbiji, javili su tamošnji mediji.

Lijek se naziva cjepivom, ali se koristi u liječenju raka pluća, i to tako što blokira receptor za epidermalni čimbenik rasta na normalnim stanicama, ali i na stanicama raka. Na taj način dolazi do zastoja u rastu i razmnožavanju stanice, a i njene moguće smrti.

Pacijentice su najprije primile indukcijsku terapiju, kao pripremu organizma za lijek, nakon čega se Cimavax EGF aplicira za 72 sata. Lijek bi trebalo primiti ukupno devetero pacijenata, a dio njih je na indukcijskoj terapiji.

Iako lijek nije potvrđen u nadležnim međunarodnim regulatornim institucijama, srbijanske zdravstvene vlasti smatraju da je on ozbiljna nada za oboljele. Stanje pacijenata koji prođu terapiju pomno će se pratiti da bi se vidjelo kakve su posljedice liječenja. 

Poznat princip 
Srbijanske vlasti, kako se ističe, spremne su ponuditi cjepivo i pacijentima iz regije, jer navodno već postoji veliki interes oboljelih u susjednim državama za ovu terapiju, a Srbija ga ima jedina u okruženju. Prema riječima srbijanskog ministra zdravstva, Zlatibora Lončara, traži se rješenje za sve koji nisu osiguranici tamošnjeg zdravstva, a žele primiti cjepivo. Srbija je za sada nabavila 1.680 jedinica lijeka za ukupno 30 pacijenata koji bi ga trebali primiti u narednih godinu dana.

U HZZO-u su jasni kad je riječ o mogućnosti plaćanja ove terapije hrvatskim pacijentima koji bi htjeli probati kubanski lijek za rak. 

– Cjepivo »Cimavax EGF« ne nalazi se u osnovnoj listi lijekova HZZO-a. Indikaciju za primjenu lijeka ili cjepiva kod osigurane osobe postavlja doktor medicine kod kojeg se ta osigurana osoba liječi. Ako je preporuka za primjenom lijeka ili cjepiva dobivena od bolničkog specijaliste i primjenu je odobrilo Bolničko povjerenstvo za lijekove, tada je bolnica obvezna nabaviti lijek i primijeniti ga - poručuju iz Direkcije HZZO-a.

Drugim riječima, pacijenti iz Hrvatske morali bi, ako žele primiti kubansko cjepivo u susjednoj Srbiji, sami platiti terapiju čija cijena nije objavljena. Hrvatski onkolozi nisu toliko oduševljeni »Cimavaxom« kao srbijanski kolege, pa je Eduard Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i voditelj Centra za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split, već više puta ustvrdio kako se ne radi o revolucionarnoj terapiji nego o stepenici u primjeni već poznatog principa koji se već koristi u nekim lijekovima.

Ima više lijekova 
– Epidermalni čimbenik rasta jedan je od važnijih glasničkih puteva u održavanju normalne funkcije rasta i razvoja stanica općenito. Poremećajem te funkcije, odnosno prekomjernom ekspresijom ili povećanom aktivnošću epidermalnog čimbenika rasta, može nastati tumor. Znajući to, znanstvenici iz raznih zemalja pokušavaju koristiti taj glasnički put kao cilj svojih istraživačkih aktivnosti i, kao rezultat njihovih nastojanja, imamo više lijekova koji blokiraju receptor za epidermalni čimbenik rasta i koji su podignuli kvalitetu liječenja oboljelih od raka pluća, debelog crijeva, te glave i vrata – navodi prof. dr. Vrdoljak.

Žurba bi mogla biti kontraproduktivna
Predsjednik Hrvatskog onkološkog društva Eduard Vrdoljak napominje da istraživanje iz Kube još nije ocijenjeno izvan te države, zbog čega je potrebno pričekati da se ti rezultati kvalitetno i kritički znanstveno pregledaju i ocijene i tek onda eventualno primijene na našim pacijentima. Žurba bi u ovom slučaju, drži prof. dr. Vrdoljak, mogla biti kontraproduktivna.

Na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, navodi prof. dr. Vrdoljak, trenutačno se nalaze tri takva lijeka: cetuximab, koji se koristi u liječenju metastatskog raka debelog crijeva, te erlotinib i gefinitib, koji se propisuju pacijentima s metastatskim rakom pluća. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter