Hrvatski olimpijci otputovali u London

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za vecinu hrvatskih olimpijaca ponedjeljak je oznacio pocetak iznimnog doživljaja u karijeri, dan odlaska na Olimpijske igre. Prije poslijepodnevnog leta prema Londonu njih osamdeset okupilo se u Kristalnoj dvorani zagrebackog hotela Westin, gdje je organiziran svecani ispracaj na kojem su im puno uspjeha poželjeli celnici Hrvatskog olimpijskog odbora, predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Cop, te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanovic.

Svi sportaši su tom prigodom potpisali Olimpijsku povelju fair-playa koju je procitao najstariji medu njima, 43-godišnji Zoran Primorac.

- Sretan sam što idem na svoje sedme olimpijske igre, ali moram priznati i da sam vec sam sebi postao dosadan. Zato obecavam da me nece biti u Riju za cetiri godine. Što se tice Londona, bilo bi preambiciozno pricati o borbi za medalju. No, nikad ne reci nikad. Ukaže mi li se neka mala prilika, dat cu sve od sebe da je iskoristim. Bez obzira na moj konacni plasman, vec sada znam da cu uživati u svakom poenu na mojim zadnjim Olimpijskim igrama - rekao je Primorac.

- 1992. u Barceloni smo imali 38 sportaša, a osvojili smo tri medalje. Sada vas u London putuje 108, odnosno tri puta više. Svima vam želim puno zdravlja i nadam se da cete u Londonu osvojiti tri puta više medalja nego u Barceloni. Dakle, neka ih sada bude devet. Iz Londona nam donesite malo radosti jer svima nam je potrebna, rekao je ministar Jovanovic, uz odobravanje okupljenih u Kristalnoj dvorani hotela Westin.

Dobrim željama pridružio se i Zlatko Mateša, stavljajuci naglasak na neka od kljucnih nacela olimpizma. Cop je, pak, izrazio nadu da ce u Londonu pasti rekord iz Pekinga 2008. godine, gdje je Hrvatska osvojila pet medalja.

U ime okupljenih sportaša, za govornicom se našao Venio Losert koji ce na svecanom otvaranju Olimpijskih igara u Londonu nositi hrvatsku zastavu, kao drugi uzastopni rukometaš kojem je pripala ta cast. Prije cetiri godine u Pekingu istu je ulogu imao Ivano Balic.

- Za mene je to jedno veliko osobno priznanje. Znam koliko su duge i naporne pripreme za Olimpijske igre, i zato se nadam da ce svakome od nas u Londonu ispuniti snovi i ocekivanja, zakljucio je Losert prije nego što su se olimpijci uputili prema Zagrebackoj zracnoj luci Pleso, a potom i prema Londonu. (Davor PETROVIC, snimio Nenad REBERŠAK)

Tko je otišao u London


Ovog su ponedjeljka u London otišli rukometaši, rukometašice, košarkašice, stolnotenisaci Zoran Primorac i Andrej Gacina, stolnotenisacice Yuan Tian i Cornelia Molnar, strijelci Snježana Pejcic, Bojan ?urkovic, Petar Gorša i Anton Glasnovic, macevalac Bojan Jovanovic, plivaci Sanja Jovanovic, Kim Daniela Pavlin i Mario Todorovic, tenisaci Mario Dodik, Marin Cilic i Petra Martic, clanovi cetverca na parice David Šain, Martin Sinkovic, Damir Martin i Valent Sinkovic, te natjecateljice u taekwondou Lucija i Ana Zaninovic. Preostali hrvatski olimpijci u London ce putovati 25. i 30. srpnja te 3. i 7. kolovoza.

Ekspediciju hrvatskih olimpijaca u Londonu je docekalo troje njihovih kolega koji su ranije otputovali, kajakaš na divljim vodama Dinko Mulic te gimnasticari Tina Erceg i Filip Ude. U jutarnjim satima ponedjeljka Mulic je odradio trening na slalom stazi veslackog centra Lee Valley White Water, a Tina Erceg i Ude prvi su put došli u dodir sa spravama na svom borilištu, zvanom North Greenwich Arena.


Podijeli: Facebook Twiter