Hrvatski novinar tuži Angelinu Jolie

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Redateljski prvijenac Angeline Jolie, film "U zemlji krvi i meda", drama o ljubavi i nasilju u ratom zahvacenoj BiH, u ponedjeljak je imao americku premijeru. U Školi vizualnih umjetnosti u New Yorku prisutni su bili glavni glumci Zana Marjanovic i Goran Kostic, kao i drugi clanovi glumacke ekipe - Rade Šerbedžija, Vanessa Glodjo, Goran Jevtic, Alma Tervic.

Redateljski prvijenac slavne oskarovke koja potpisuje i scenarij filma došli su pogledati i njezin brat James Haven, a uz nju su bili i njezin životni partner Brad Pitt i njegovi roditelji Bill i Jane.Jolie je na premijeri izjavila da ce nekima biti teško gledati njezin redateljski prvijenac.

- U pitanju je konflikt koji je jako teško razumjeti, i regija koju je još teže razumjeti. Film je brutalan i nadam se da ce ljudima pružiti autenticnu sliku o tome kakav je osjecaj biti usred necega tako neugodnoa, objasnila je Jolie.

Film "U zemlji krvi i meda", koji u americka kina stiže 23. prosinca, u središtu radnje ima Muslimanku Ajlu koja se zaljubi u Srbina Danijela. Nakon što su Srbi okupirali dio Bosne u kojemu žive, ona postaje njegova zarobljenica.

Uoci premijere hrvatski novinar, scenarist i televizijski redatelj Josip. J. Kneževic, alias James J. Braddock, tužio je Angelinu Jolie tvrdeci da je ukrala njegovu pricu i nezakonito je iskoristila kao radnju za svoj film. Kneževic tvrdi da je kao temelj za njezin scenarij poslužio njegov roman "Slamanje duše" iz 2007. godine, nastao prema istinitoj prici.

Rijec je o ratnoj obiteljskoj drami Hrvatice Mirne koja je u braku s muslimanom Seadom, sarajevskoj ratnoj prici koja simbolizira sudbinu cijelog naroda u BiH. Prije tri godine mediji su pisali da je taj roman trebao biti "zacetak velikog, medu ostalim i filmskog projekta pod pokroviteljstvom Opre Winfrey".

- Glavni ženski lik je osoba koja trpi konstantno zlostavljanje i silovanje vojnika i casnika u kampu. Osim što je vojnici i casnici stalno siluju, prisiljena je biti slugom u bazi kampa, što je dužnost koju dobivaju samo rijetki zarobljenici, piše u tužbi u kojoj Kneževic traži financijsku odštetu za plagijat i sudske troškove.

I snimanje filma nije prošlo bez poteškoca. U listopadu prošle godine produkcija filma gotovo je prekinuta nakon što je Udruga žena žrtava rata u BiH prosvjedovala zbog netocnosti u njegovu sadržaju. Jolie je, medutim, uspjela osigurati dozvolu za snimanje i film snimila u Sarajevu, te Varešu i Budimpešti. (I. KOCIJAN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter