Hrvatski minimalac medu najnižima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S minimalnom placom od 2.814 kuna bruto, odnosno 381 eurom, Hrvatska se smjestila medu 11 europskih zemalja s najnižom minimalnom placom isplacenom u sijecnju ove godine. U toj prvoj grupi zemalja u kojima se minimalac krece od 100 do 400 eura, osim Hrvatske, smjestila se i druga zemlja kandidatkinja za clanstvo u EU-u - Turska, u kojoj je minimalac za cetiri eura viši no u Hrvatskoj.

Prema podacima Eurostata, europskog statistickog ureda, mjesecna minimalna placa na razini zemalja Europe znacajno varira, pa je tako u Bugarskoj najniža i iznosi 123 eura, dok je Luksemburg i dalje zemlja s najvišom minimalnom placom od 1.758 eura. Prema podacima Eurostata, 20 zemalja clanica EU-a te Hrvatska i Turska minimalnu placu reguliraju na nacionalnoj razini.

Medu zemljama s najnižom minimalnom placom izraženom u eurima, izmedu ostalih, nalaze se i Rumunjska, Slovacka, Ceška, Poljska te Madarska. Bugari su na samom dnu ljestvice, dok Hrvatska i Turska predvode tu najnižu jakosnu skupinu. U srednjoj skupini zemalja s minimalcem koji se krece od 550 do gotovo 950 eura nalazi se pet zemalja, odnosno Portugal sa 638 eura minimalne place te Malta, Slovenija, Španjolska i Grcka. Slovenski minimalac teži 748 eura.

U trecoj grupi zemalja s najvišim iznosima minimalnih placa smjestilo se šest zemalja - Velika Britanija, Francuska, Belgija, Nizozemska, Irska i Luksemburg. Britanci u toj skupini imaju najniži minimalac od 1.156 eura.

I dok je odnos izmedu najniže i najviše minimalne place u eurima 1:14, kada se minimalac stavi u odnos troškova života, taj odnos pada na 1:6. Zemlje s relativno nižim minimalnim placama izraženim u eurima takoder imaju i nižu razinu cijena pa je minimalna placa izražena kroz paritet kupovne moci u tim zemljama viša nego minimalac u eurima.

Istovremeno, u skupini zemalja s najvišim minimalnim placama u eurima viša je i razina cijena pa je i minimalna placa izražena kroz paritet kupovne moci nešto niža. Jedini izuzetak u toj skupini je Velika Britanija, u kojoj je minimalna placa izražena paritetom kupovne moci u sijecnju bila viša nego u eurima, što se objašnjavalo trenutno relativno slabom funtom u odnosu na euro.


Podijeli: Facebook Twiter