Hrvatski mikroskopski simpozij u Metrisu

Na simpozij je stiglo 70-ak sudionika iz Hrvatske i inozemstva (M. ANGELINI)
Na simpozij je stiglo 70-ak sudionika iz Hrvatske i inozemstva (M. ANGELINI)

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta jučer je u Metrisu počeo dvodnevni Hrvatski mikroskopijski simpozij.

Okupio je čak 70 sudionika, a putem koautorstva ili predstavnika zastupljeno je isto toliko različitih laboratorija, odjela i institucija iz Hrvatske i inozemstva. Predstavile su se ondje tako renomirane tvrtke poput Leica Microsystems, Mikro+Polo, Carl Zeiss, Mikrolux i Scan te Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču.

Simpozij je počeo predstavljanjem domaćina, održano je potom nekoliko predavanja izlagača opreme, a u poslijepodnevnim satima i plenarno predavanje "HAADF - STEM investigations of layered structures".

- Na simpoziju će, osim prezentacije opreme, predstavnici ustanova, laboratorija i odjela predstaviti svoj rad i projekte, dakle sve ono vezano za mikroskopiju, rekao nam je suorganizator simpozija i predsjednik Hrvatskog mikroskopskog društva Nenad Tomašić.

Istaknuo je da simpozij ima dva plenarna predavanja na kojima će se predstaviti posljednja dostignuća i radovi s područja mikroskopije.

Osim hrvatskih znanstvenika, na simpozij su se odazvali znanstvenici iz institucija i laboratorija Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Japana i Meksika. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter