Hrvatski MiG-ovi presreli zrakoplov zbog dojave o bombi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva borbena zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) MiG 21 u utorak su po zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC ) presreli izraelski zrakoplov koji je ušao u hrvatski zračni prostor, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Radilo se o izraelskom zrakoplovu Boeing 747, koji je bio na letu iz SAD-a prema Izraelu, a za koji je dobivena dojava o potencijalnoj prijetnji bombom, koja se kasnije pokazala lažnom.

Nadležno NATO zapovjedništvo nešto prije 9 sati izdalo je zapovijed za praćenjem zrakoplova tijekom preleta kroz zračni prostor Republike Hrvatske, te je dežurni borbeni dvojac, od 09:07 do 09:20 sati, presreo i pratio izraelski zrakoplov od ulazne točke kod Bregane do izlazne točke jugoistočno od Slavonskog Broda.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama predviđenim za takav postupak, navodi se u priopćenju.

Cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven je prostor i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće air policinga djeluju koordinirano i sinkronizirano pod zapovijedanjem NATO CAOC-a (Combined Air Operations Centre), koje je nadležno za pokretanje procedure presretanja, stoji u priopćenju Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Zrakoplov izraelske kompanije El Al sigurno je sletio u zračnu luku u Tel Avivu, a prijetnja da se u Boeingu 747 nalazi bomba, zbog čega su letjelicu iznad Europe pratili borbeni zrakoplovi, pokazala se lažnom. Zrakoplov je letio na liniji New York-Tel Aviv, a dok je bio iznad Francuske stigla je dojava da je u letjelici bomba.

El Alov Boeing su zbog toga prvo prepratili francuski borbeni zrakoplovi, a potom su ga ulazu u švicarski zračni prostor preuzeli švicarski.  Neslužbeno se doznaje da talijanski borbeni zrakoplovi nisu reagirali zbog kratkoće preleta nad Italijom pa je odlučeno da zadaću preuzmu hrvatski.

Sigurnosna provjera nakon slijetanja u zračnoj luci Bena Guriona pokazala je da je prijetnja bila lažna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter