Hrvatski liječnici vikendom rade u Londonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjesto da slobodni vikend provede s obitelji, nakon odrađenog tjedna u petak poslijepodne sjeda u avion i leti u London. Tamo će u lokalnoj bolnici odraditi nekoliko desetaka operacija mrene, da bi u ponedjeljak ujutro ponovno bio na radnom mjestu u svom KBC-u.

Zahvaljujući tom vikend-angažmanu, mjesečna će primanja pojačati za gotovo tisuću eura, a četiri takva radna izleta mjesečno osigurat će mu barem jednu i pol dodatnu plaću. »Zamjenski« doktori na kojima počiva englesko zdravstvo, kronično »kratko« s medicinskim kadrom, već se godinama regrutiraju u državama istočne Europe, a odnedavno i u Hrvatskoj.

Deseci agencija koje zapadnoeuropske bolnice i ambulante opskrbljuju potrebnim kirurzima, anesteziolozima, internistima, radiolozima, fizijatrima, pa i obiteljskim liječnicima, usmjerile su se posljednjih mjeseci i na hrvatsko tržište, gdje interesa za unosno odrađivanje smjena u inozemstvu definitivno ima. Posebno su traženi anesteziolozi, kirurzi, ali i obiteljski liječnici, a liječnici iz Hrvatske traženi su kao ispomoć i u državama regije, te u Skandinaviji. 

– Redovito, najmanje dvaput tjedno, mejlom primam ponude agencija iz Engleske, Irske... Nude mi različite kombinacije, od povremenog popunjavanja praznina, do stalnog radnog mjesta – kaže nam ugledni liječnik iz sjeverne Hrvatske koji ozbiljno razmišlja o tome da prihvati ponudu jedne od agencija i ode pogledati što mu se na zapadu nudi. Agencija će mu, kaže, platiti putovanje i višednevni boravak s obitelji u Londonu, gdje će mu predočiti uvjete u kojima bi radio, te sve pogodnosti koje bi zajedno s obitelji imao ako se odluči za trajno preseljenje.

Dok se na trajni odlazak iz Hrvatske mnogima unatoč primamljivoj zaradi teško odlučiti, povremeno odrađivanje »šihti« u inozemnim bolnicama u zamjenu za visoke dnevnice ne traži donošenje životne odluke. Liječnik koji se odluči na takvu suradnju sam može odlučiti koliko će i gdje raditi, a ovisno o tome, kao i kvalifikacijama koje ima, ovisit će i njegova dodatna inozemna zarada. Prosječna se zarada, ovisno o iskustvu i specijalizaciji, kreće oko 100 eura po satu, a za »last minute« aranžmane i oko 120 eura, što znači da se za uspješno dogovoren radni vikend može zaraditi i do 12.000 kuna.

Hrvatskim liječnicima za takav rad "u fušu" ne treba odobrenje poslodavca niti posebne dozvole, jer im zakonodavstvo Europske unije omogućuje povremeni rad u drugim državama s licencom matične države iz koje dolaze. 

U Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) ne vide ništa sporno u gastarbajterskim izletima hrvatskih liječnika u države zapadne Europe, ali ih muči što dodatne prihode liječnici ne mogu slobodno zarađivati u Hrvatskoj.

– Nemamo podatke o tome koliko liječnika povremeno radi izvan Hrvatske, ali za takav rad nema nikakvih zapreka. S našom licencom hrvatski liječnici mogu u bilo kojoj europskoj državi odraditi ambulantu ili operirati, a to se uglavnom radi u privatnim klinikama. Nažalost, u hrvatskim privatnim klinikama može se raditi tek ako poslodavac to odobri – kaže predsjednik komore, Hrvoje Minigo.

Priznaje da su ovakvi radni izleti liječnika po Europi loši za hrvatski zdravstveni sustav, jer liječnik koji slobodno vrijeme provede radeći u stranoj zemlji, ne može doći na posao odmoran. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter