Hrvatski laburisti na izbore idu sami

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prvom izbornom Saboru Hrvatskih laburista - Stranke rada koji se danas održava u Zagrebu predsjednik te stranke Dragutin Lesar najavio je da ce ta stranka na parlamentarne izbore izaci sama.

Podsjetio je na njihovu konstantu "ne u vlast pod svaku cijenu, i ne u vlast sa svakim". Istaknuo je da se laburisti obracaju samo onima koji žive od svoga rada, od svoga minuloga rada i onima koji nemaju mogucnost da od njega žive, te onima koji žele svoj glas dati za, a ne da glasuju za jedne da bi bili protiv drugih, a onda na sljedecim izborima za druge da bi bili protiv prvih.

Lesar je rekao da su vladajuci HDZ i partneri "mišlju, rijecju, djelom pocinili grijehe za koje oprosta nema". "Za njih osim konstatacije da su radnike prevorili u robove, nezaposlene ucinili ocajnima, umirovljenike pretvorili u sirotinju, a državu i gradane odveli u dužnicko ropstvo, ne treba reci više ništa", kazao je.

Ocijenio je da je ova vlast u osam godina stala i ostaje na strani interesa bankarskog lobija i krupnog kapitala te da u Hrvatskoj imamo ultraliberalisticku ideologiju. Pitao je hoce li Hrvatska biti jedina clanica EU u kojoj poslodavci ne moraju isplacivati place, i ne moraju placati socijalne doprinose.

Kazao je da u hrvatskom Ustavu nema rijeci radnik. "Ako ce ustrajati na tome, onda imamo legitimno pravo zahtjevati da radnicka prava budu ustavna kategorija, a ne da svaka nadolazeca vlast obicnom vecinom to sakati", rekao je.

Ocijenio je da "umjesto dodatnog pritiska na vlast i vladu 'velika oporba' piše pismo Jadranki Kosor i daje joj 57 dana mira tobože da završe pregovore" te upitao je li moguce da su povjerovali da vlada taj mir nece zloupotrijebiti. "Netko je zakukurikao da vladi treba dati mira. Vrana vrani oci ne kopa", ustvrdio je.

Na prvom saboru Hrvatski laburisti biraju dužnosnike i clanove središnjih tijela stranke. Na listi kandidata za izbor predsjednika stranke su dosadašnji predsjednik Dragutin Lesar i Zvonimir Mederal.

Lesar je cestitao 1. svibanj, radnicki blagdan, te rekao da nisu zvali goste iz drugih stranaka jer bi svi željeli nešto reci i odnijeli barem sat vremena i da im ne trebaju kurtoazne cestitke i poruke sa figom u džepu. Rekao je da nisu zvali ni kolege iz sindikata jer su ocekivali da ce danas imati radnu nedjelju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter