Hrvatski kraljevi u pohodu na Europu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je Satelitska televizija VIASAT početkom listopada otkupila prava na emitiranje dokumentarne serije HTV-a "Hrvatski kraljevi" autora Božidara Domagoja Burića, na specijaliziranom programu VIASAT HISTORY ovih je dana počela i promotivna kampanja za "Hrvatske kraljeve"

- Po načinu prezentacije i zastupljenosti najava "Hrvatski kraljevi" trenutno su jedna od pet najnajavljivanijih serija na ovom popularnom satelitskom programu, ističe scenarist i redatelj Burić koji se u seriji pojavljuje i kao glumac i kao autor glazbe.

Serijal ima sedam pedesetominutnih epizoda i prati razdoblje hrvatske povijesti od 7. do 12 stoljeća, a istinska mu je vrijednost baš u činjenici da se bavi ranim srednjim vijekom, razdobljem o kojem je malo svjedočanstava, zapisa i povijesnih dokumenata.

Zahvaljujući VIASAT-u, HTV-ov dokumentarni spektakl prikazivat će se u 30-ak europskih zemalja, koliko ih pokriva ovaj skandinavski satelitski operater. Riječ je o cijelom području Skandinavije te zemljama srednje, jugoistočne i istočne Europe. Distribucijom na VIASAT-u, "Hrvatski kraljevi" postat će najemitiraniji hrvatski televizijski proizvod u inozemstvu gledano po broju zemalja u kojima će se prikazivati.

No, sve to i nije previše iznenadilo Božidara Domagoja Burića i to s pravom kad je, primjerice, njegova serija "Ludi rimski carevi" otkupljena i u Italiji.

- Ovo je treći serijal koji sam radio i sva tri su se prodala u inozemstvo. Meni osobno i cijeloj ekipi to mnogo znači jer se ogroman rad na "Hrvatskim kraljevima" isplatio. Ponosan sam što će se serijal koji se bavi hrvatskom poviješću gledati u tolikom broju zemalja, kazuje Burić.

Inače, mada se o sredstvima na Prisavlju u pravilu ne govori, neslužbeno se saznaje kako se prodaja VIASAT-u pokazala i financijski isplativom. Kolike su cifre u pitanju, ipak ostaje u domeni poslovne tajne (Siniša PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter