Hrvatski kraljevi u 30 zemalja svijeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na satelitskoj TV-postaji Viasat History, koja emitira program u 30 zemalja svijeta, počelo je prikazivanje dokumentarne igrane serije HRT-a "Hrvatski kraljevi". Milijuni gledatelja pratit će sedam pedesetominutnih nastavaka serije koja obrađuje srednjovjekovne hrvatske vladare u najgledanijem terminu, u 21 sat. Kanal Viasat History može se pratiti i u našoj zemlji preko DIGI TV-a, Total TV-a i kabelskog operatera B.net, a njihovi se sadržaji najviše prate u nordijskim zemljama, gdje je i sjedište te TV mreže.

Redatelj Božidar Domagoj Burić rekao nam je da su stranci seriju zapazili na televizijskom festivalu u Cannesu i odmah je kupili.

- Mogu reći da sam ponosan na uspjeh HRT-a i "Hrvatskih kraljeva", koji će se pratiti u više od 30 zemalja, što bi značilo da će ta serija biti najemitiraniji proizvod HRT-a u inozemstvu do danas. Nisam upoznat s tim pregovara li HRT u ovom trenutku s još nekom televizijskom kućom o prodaji, ali ovo zasigurno nije posljednja prodaja serije. Pripremamo i seriju "Republika", o povijesti Dubrovnika. Snimat će se u sličnom stilu kao i "Hrvatski kraljevi", kaže Burić, koji nam nije znao reći za koliki je iznos HRT prodao serijal.

 U "Hrvatskim kraljevima" korištena je najmodernija računalna 3D tehnologija, napravljene su stotine srednjovjekovnih kostima, podignuta su izvorna sela iz tog doba. Na snimanju je angažirano oko tisuću ljudi, a za glumce su uzeli obične građane i ljude sa sela.

Iako su neki na HRT-u strahovali da naturščici neće dobro odglumiti srednjovjekovne ljude, ekipa je na kraju snimanja, kao i poslije gledatelji, zaključila da je njihovo angažiranje bilo pun pogodak.

U realizaciji serije su, navode na HRT-u, sudjelovali brojni domaći i inozemni stručnjaci, svjetski povjesničari i arheolozi predvođeni profesorom Jacquesom Le Goffom, uglednim stručnjakom za srednji vijek, te profesori s Cambridgea, Oxforda, Sorbonne, sa sveučilišta u Pragu, Varšavi i Beču.

Stručni savjetnici serije bili su Neven Budak, najistaknutiji suvremeni hrvatski medievalist, te Miljenko Jurković, vodeći hrvatski stručnjak za povijest umjetnosti srednjega vijeka. (Slobodnadalmacija.hr)


Podijeli: Facebook Twiter