Hrvatski konzul naletio na pješaka i pobjegao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Makedonska je policija podnijela dvije kaznene prijave protiv pocasnog hrvatskog konzula u Bitoli Branka Maretica (59) koji je vozilom s diplomatskim plocicama naletio na pješaka, a zatim pobjegao s mjesta nesrece, objavio je makedonski list Dnevnik na svojoj internetskoj stranici.

Nesreca se dogodila prije nekoliko dana kada je Maretic pod neutvrdenim okolnostima opel cors udario 21-godišnjeg mladica iz Prilepa koji je prelazio ulicu. Ne navodi se je li mladic udaren na pješackom prijelazu.

Mladic je s teškim ozljedama prevezen u Klinicki centar u Bitoli, piše Dnevnik.

Glasnogovornik policijske uprave u Bitoli ?oko Strezovski izjavio je da je Maretic u izjavi policiji priznao da je naletio na mladica, ali je opovrgnuo da je pobjegao s mjesta nesrece.

Bitolska policija podnijela je tužiteljstvu kaznene prijave protiv hrvatskog konzula za dva teška kaznena djela - protiv sigurnosti u prometu i za nepružanje pomoci ozlijedenoj osobi u prometnoj nesreci.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova upoznato je s ovim incidentom i tijekom sljedeceg tjedna dobit ce ocitovanje makedonskih vlasti o tom slucaju, receno je Hini. Maretica kao pocasnog konzula ne štiti diplomatski imunitet i u ovakvim slucajevima odgovara po makedonskom zakonu.

Maretic, rodeni Splicanin, vec tri desetljeca radi u Bitoli, a prije imenovanja za pocasnog konzula bio je predsjednik Društva Marka Marulica i bitolskog ogranka zajednice makedonskih Hrvata.

Pocasni konzulat Republike Hrvatske u Bitoli otvorio je u listopadu 2006. tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesic.


Podijeli: Facebook Twiter