Hrvatski kampovi povoljniji od konkurencije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ovu sezonu hrvatski kampovi ulaze s jeftinijim cijenama od vecine svojih glavnih europskih konkurenata, što je itekako dobra vijest na pocetku same sezone kampiranja, koja tradicionalno pocinje upravo uoci uskrsnih blagdana. Naime, najpoznatiji europski autoklub, njemacki ADAC, prije nekoliko dana objavio je cijene kampova u Europi po kojima je Hrvatska na 6. mjestu po skupoci, dok je lani bila na 5. poziciji.

- Hrvatska se s cijenom od 36,38 eura nalazi na povoljnom 6. mjestu skupoce kampiranja u Europi, s porastom prosjecne cijene kampiranja od 4,9 posto. Prema objavljenoj analizi, europski kampovi ulaze u sezonu 2012. s prosjecnim povecanjem cijena od tri posto, kaže nam Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske.

Od Hrvatske je skuplja Italija koja vec neko vrijeme drži prvu poziciju po skupoci kampova u Europi. Cijena njihovih kampova krece se oko 44,61 eura, što je za 22,6 posto više nego u Hrvatskoj, iako u odnosu na 2011. nije povecala cijene. Na drugom mjestu nalazi se Švicarska s cijenom od 40,54 eura, treca je Španjolska s 39,95 eura, ciji su kampovi u prosjeku skuplji od naših za 9,8 posto.

- Moguca opasnost za Hrvatsku s druge strane može biti jako naglašen apel Njemacke da domaci kampisti provedu odmor u nacionalnim kampovima i da ne putuju u inozemstvo, tako npr. i ADAC u objavi naglašava da je uz prosjecnu cijenu od 26,60 eura po nocenju, kampiranje u Njemackoj znatno jeftinije od prosjeka. Ustvari, jeftiniji su još samo Poljska (20 eura) i Madarska (23,20 eura), upozorava Palman. (B. BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter