Hrvatski kampovi 4. u Europi po skupoći

Kamp u Novigradu (J. PREKALJ)
Kamp u Novigradu (J. PREKALJ)

Po skupoći hrvatski su kampovi ove godine zauzeli 4. mjesto u Europi nakon Švicarske, Italije i Danske. Tako ispada prema analizi njemačkog autokluba ADAC-a.

Prosječna dnevna cijena kampiranja u Hrvatskoj iznosi 34,19 eura. Na prvom je mjestu Švicarska sa 46,27 eura, drugom Italija čiji su kampovi za 21 posto kampovima skuplji od hrvatskih s prosječnom cijenom od 41,49 eura.  Na trećem je mjestu Danska s 37,91 eura, dok su Španjolska i Francuska zauzele 5. (32,89 eura) i 7. mjesto (32,09 eura). Kampovi u zemljama nama važnog njemačkog govornog područja na samom kraju liste skupoće: Austrija je na 9. mjestu sa cijenom od 31,20 eura, a Njemačka je na 10. mjestu sa cijenom od 27,90 eura.

Ove analize pokazuju da će ove godine dvije odrasle osobe s 10-godišnjim djetetom u prosjeku u glavnoj sezoni prosječno morati izdvojiti 32,74 eura za noćenje u nekom od europskih kampova. Navedena cijena odnosi se na  parcelu, vozilo, dodatna davanja, struju, toplu voda za tuširanje i boravišnu pristojbu. Hrvatska je od 2010. do 2013. prosječno godišnje povećavala cijenu kampova tek za jedan posto, međutim usprkos tom skromnom postotku najviše je poskupila na Mediteranu.

- Prosječna godišnja promjena cijena kampiranja u Italiji u tom se periodu nije mijenjala, dok je Francuska snizila cijene za dva posto, a Španjolska za tri posto. One su na to bile primorane zbog tržišnih problema, kaže nam Adriano Palman iz Kamping udruženja Hrvatske. 

Lani je u hrvatskim kampovima, od čega se polovica odnosi na istarske, ostvareno 25,9 posto turističkih noćenja cijele zemlje, preko 16,2 milijuna. Od tog broja trećinu su ostvarili Nijemci. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter