Hrvatski izvoz vojne opreme lani porastao za 50 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom 2012. godine ukupan iznos izvoza vojne industrije u Hrvatskoj iznosio je 880 milijuna kuna. Neslužbeni su to rezultati Agencije Alan, zadužene za vojni izvoz, a taj rezultat pokazuje rast izvoza u ovom sektoru za više od 50 posto u odnosu na 2011. godinu, što je rekordni iznos izvoza vojne opreme od osamostaljenja Hrvatske.

Rezultati su neslužbeni, jer dio proizvođača ima posebne dozvole te mogu izvoziti bez posredovanja Alana. No, u Agenciji su na naš upit prikupili podatke i od takvih izvoznika, i rezultat iznosi oko 880 milijuna kuna. Usporedbe radi, godinu prije ukupan izvoz vojne industrije zaustavio se na oko 550 milijuna kuna, a dosadašnji rekordni izvoz bio je 2009., kada je izvezeno nešto više od 650 milijuna kuna.

Ravnatelj Agencije Alan Ivan Nekić kaže da je Hrvatska s ovim rezultatima među 25 najvećih izvoznica vojne opreme na svijetu.

- Kada bi se računao samo izvoz najmodernijih tehnologija, taj bi plasman bio i mnogo bolji, kaže Nekić. Naime, za razliku od mnogih država koje većinom izvoze samo viškove starije opreme, hrvatski izvoz u više od 95 posto slučajeva odnosi se na prodaju novih tehnologija i proizvoda.

- U ovom segmentu vlada velika konkurencija na svjetskom tržištu. Radi se o izvozu najmodernijih tehnologija, i to u najvećoj mjeri na zahtjevna zapadna tržišta. Ovu granu industrije država ni na koji način ne subvencionira, ističe Nekić.

Pojedinačno najbolji izvozni produkt je pištolj HS2000 u svim svojim izvedenicama, koji je 2012. prodan u 460 tisuća primjeraka samo u SAD-u. To tržište i jest najveći uvoznik hrvatskih proizvoda vojne namjene - ondje se plasira 60 posto vojnog izvoza.

Po neslužbenim podacima Agencije Alan, Hrvatska vojnu opremu izvozi u 39 država. Gledano iz perspektive zbivanja od prije 20-ak godina, gotovo komično zvuči podatak da je i Srbija nabavljala naše proizvode, prije svega streljivo. (D. RADALJAC)


Podijeli: Facebook Twiter