Hrvatski incuni zaraženi parazitima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijansko Ministarstvo zdravstva upozorilo je na parazite pronadene u smrznutim incunima uvezenima iz Hrvatske te o tome izvijestilo i Europsku komisiju, odnosno njezina tijela nadležna za ispravnost hrane.

Upozorenja što stižu iz talijanskog ministarstva zdravstva odnose se i na meso uvezeno iz Nizozemske u kojem je otkrivena živa, a odakle su stigli i polupripremljeni škampi s viškom benzojeve kiseline. U sipama uvezenima iz Vijetnama inspekcija je utvrdila previsoku razinu radijacije.

Zamrznuti incuni koji su u Italiju stigli iz Hrvatske zaraženi su parazitom Anisakis. Ni iz talijanskog ministarstva zdravstva ni iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede i ribarstva tijekom jucerašnjeg dana nije nam potvrdeno koje su tvrtke u Italiju izvezle incune.

Prije dva mjeseca riba zaražena istim parazitom otkrivena je i u nekim domacim ribarnicama. Rijec je o parazitu opasnom za covjeka, a u Jadranskom moru izoliran je iz incuna, srdele, papaline, skuše, tune i još nekih ribljih vrsta. Navodno ga se može naci u utrobi preko 90 posto riba.

Anisakis je opasan ukoliko se riba jede sirova ili nedovoljno termicki obradena. Zato oni gurmani koji uživaju u istocnjackim jelima poput sushija ili talijanskog carpaccia moraju biti posebno oprezni.

Ukoliko prijede na covjeka, ovaj parazit uzrokuje snažne bolove u trbuhu, mucninu i povracanje, a iz trbušne šupljine može doci do srca, pluca i jetre. (A. RAIC-KNEŽEVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter