Hrvatski i slovenski vinari za jednu Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vinari iz hrvatskog i slovenskog dijela Istre žele da se na etiketama njihovih vina kao oznaka podrijetla istice iskljucivo pojam "Istra" bez državnih atributa, i o tome ce sljedeci tjedan, nakon usuglašavanja završnog teksta, sastaviti deklaraciju ili pismo namjere koje kane poslati kako ministarstvima poljoprivrede i vladama Hrvatske i Slovenije, tako i europskim institucijama u Bruxellesu.

Zabuna na tržištu

Ishod je to jucerašnjeg sastanka u Kopru, kojemu su u ime vinara iz hrvatskog dijela Istre pribivali predsjednik udruge Vinistra Ivica Matoševic, tajnik ove udruge Krešimir Juricic, te vinari Gianfranco Kozlovic i Bruno Trapan, dok su vinare iz slovenske Istre predstavljali predsjednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnic, predstavnik tvrtke Vina Koper Iztok Klenar, predsjednik manifestacije Praznik refoška u Marezigama Vilij Bržan, te vinari Tilen Praprotnik i Barbara Švagelj.



Pretpovijest ovog susreta zadire u proces slovenskog pridruživanja Europskoj uniji, buduci da su tada vinari iz slovenskog dijela Istre bili zatražili da se umjesto pojma "Koparsko vinogorje" kao oznaka podrijetla njihovih vina na etiketama navodi "Istra". Njihovom zahtjevu medutim nije baš tako udovoljeno, vec su slovenske državne i europske institucije u zakonsku regulativu o vinu umjesto "Koparskog vinogorja" unijele pojam "Slovenska Istra".

U procesu izjednacavanja hrvatskih vinarskih propisa s europskim, od 2013. godine vinari iz hrvatskog dijela Istre trebali bi na svojim vinskim etiketama isticati oznaku podrijetla "Hrvatska Istra".

Vinari okupljeni na koparskom sastanku suglasni su da takvo oznacavanje vina nema smisla jer cijela Istra ima isti sortiment, iste klimatske uvjete i isti terroir, pa bi razlicito oznacavanje izazvalo zabunu na tržištu i donijelo veliku štetu proizvodacima s obje strane današnje granice. "Svi procesi vode nas prema zajednickim tržištima, u tim procesima Istra postaje mala s obzirom na globalne okvire, ali u svojim vinima ima nešto tipicno i prepoznatljivo.



"S obzirom na našu dosadašnju suradnju i na istovjetnost naših stavova, vjerujemo da cemo lako riješiti ovaj problem jer ne postoji treca strana koja misli drugacije", kazao je na koparskom sastanku Ivica Matoševic, dok je Iztok Klenar izrazio nadu da, ako se ova inicijativa pokrene na vrijeme i usmjeri k pravim adresama, vinari iz hrvatskog dijela Istre možda i ne bi trebali docekati obvezu da 2013. na svoje etikete napišu "Hrvatska Istra".

Zajedno prema fondovima

Jedinstvenost navodenja pojma "Istra" na vinskim etiketama u hrvatskoj i slovenskoj Istri nije samo egzistencijalni odnosno poslovni interes svakog vinara, vec daje osnovu i za zajednicke marketinške aktivnosti, ali i za zajednicke razvojne programe koji se mogu kandidirati na europske strukturne fondove.

Želja vinara s obje strane granice ne bi trebala nikome smetati, tim više što postoje primjeri odlicne, cak i pisanim sporazumima potkrijepljene suradnje primjerice izmedu vatrogasaca u susjednim hrvatskim, slovenskim i talijanskim opcinama odnosno regijama.

Bez ikakvih nesuglasica, uz jednodušnu potporu svih sudionika, koparski je sastanak završio usvajanjem tri zakljucka: da ce se ministarstvima poljoprivrede Hrvatske i Slovenije te na odgovarajuce adrese u Bruxellesu poslati deklaracija ili pismo namjere kojim se traži zajednicko pravo korištenja oznake "Istra" umjesto oznaka "Slovenska Istra" i "Hrvatska Istra"; zatim da ce vinari iz hrvatskog i slovenskog dijela Istre zajedno raditi na osmišljavanju marketinških i razvojnih projekata za svoja istarska vina; kao i da ce zajedno raditi na medunarodnoj zaštiti istarske malvazije i drugih tipicnih istarskih vina.

Konacan tekst deklaracije ili pisma namjere bit ce usuglašen i javnosti obznanjen sljedeci tjedan na novom zajednickom sastanku koji je zakazan u Umagu. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIC)


I Vina Koper solidarna s vinarima slovenske Istre

Nakon uspješnog sastanka vinari su zajedno obišli podrume tvrtke Vina Koper, najvece vinarske tvrtke u cijeloj Istri, koja s 590 hektara vlastitih vinograda godišnje proizvodi 3,5 milijuna boca vina (od cega milijun boca vrhunskih vina) te od toga godišnje zaraduje devet milijuna eura.

Vina Koper sade 20 hektara novih vinograda godišnje, milijun eura godišnje ulažu u investicije, imaju stotinu zaposlenih i nemaju nikakvih problema sa zalihama. Iako je veliki sustav, tvrtka Vina Koper takoder je clan Društva vinogradnikov slovenske Istre i zalaže se za potpuno iste ciljeve kao i manji vinari koparskoga podrucja.


Podijeli: Facebook Twiter