Hrvatski i slovenski lovci zajedno u kampanji "Siguran lov"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tradicionalno, četvrto županijsko lovačko gađanje u metu srnjaka na 110 metara lovačkim oružjem s užljebljenim cijevima, proteklog je vikenda u sklopu lovačke kampanje "Siguran lov" održano kod Lovačkog doma u Danama u lovištu "Lanišće" kojim gospodari Lovačko društvo "Ćićarija" Lanišće. Kampanju su službeno prije pet godina prvi u Hrvatskoj zajednički pokrenuli Lovački savez Istarske županije i PU istarska, a u međuvremenu je poprimila međunarodna obilježja s obzirom su se istarskim lovcima pridružili lovci iz susjednog koparskog područja.

Lovačko gađanje siluete srnjaka ujedno je demonstracija ispravnog lova, kao i preporuka svim lovačkim društvima, udrugama da prije početka lova na krupnu divljač organiziraju prethodnu provjeru preciznosti lovačkog oružja s užlijebljenim cijevima i strjeljačku preciznost lovca.

- Za Lovački savez Istarske županije ovo je jedno od natjecanja na kojem se uz kampanju "Siguran lov" provodi i selekcija najboljih strijelaca u različitim kategorijama streljaštva radi odabira ekipe koja će Lovački savez predstavljati na državnom prvenstvu početkom rujna u Požeško- slavonskoj županiji. Interes Lovačkog saveza osim u natjecateljskom je i u edukativnom dijelu kojega naročito želimo provoditi s mlađim lovcima ne samo radi sigurnosti već i pravilnog korištenja oružja u lovu, a ovakvim pristupom na zajedničkim druženjima, među ostalim, postižemo takve rezultate da prošle godine nije bilo niti jednog nesretnog slučaja u korištenju lovačkog oružja u Istarskoj županiji, izjavio je predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj.

Prekalj je također naglasio da se u svakoj prilici ističe sigurnost prilikom korištenja lovačkog oružja, tako se u kontinuitetu provodi i akcija dijeljenja letaka na graničnim prijelazima za strane lovce koji dolaze u lov na područje Istarske županije, a činjenica je da je od otprilike 7.500 izdanih dozvola stranim lovcima u Hrvatskoj, njih 1.700 izdano je u Istri. Hrvatski lovački savez preporučio je i drugim lovačkim udrugama diljem zemlje koje se bave lovnim turizmom da naprave takve letke.

Lovačkom natjecanju prisustvovali su i načelnik PU istarske Dragutin Cestar te predsjednik Lovačke zveze Koper Fabio Steffe. Upravo su slovenski lovci dali međunarodnu notu natjecanju u Danama koje je organizirao županijski Lovački savez, u suradnji s Lovnim uredom Buzet i Lovačkim društvom "Ćićarija" Lanišće, a sudjelovali su lovci iz svih sedam istarskih lovnih ureda kao i lovci iz Lovačkog saveza Kopra, Lovačkog saveza Primorsko goranske županije i PU istarske, sveukupno deset ekipa. Najboljim lovcima po preciznosti i pravilnom ponašanju u lovu županijski Lovački savez dodijelio je nagrade. Prvo mjesto ekipno zauzela je ekipa Lovnog ureda Buzet, drugo Lovnog ureda Pula, a treće Lovačkog saveza Kopar. Pojedinačno je najbolji bio Gianni Ritoša iz Poreča, na drugo se mjesto plasirao Sebastijan Braico iz Buja, a na treće Kristijan Udovič iz Kopra.

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
Podijeli: Facebook Twiter