Hrvatski gluhi rukometaši obranili zlato

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski gluhi rukometaši olimpijski su pobjednici nakon što su u finalnoj utakmici u Tajpeiu svladali Srbiju 29:19 (13:7). Hrvatski rukometaši tako su osvojili trece uzastopno olimpijsko zlato nakon Melbourna (2005) i Rima (2001). Izabranici Voje Bjegovica su osvojili još srebro u Kopenhagenu 1997. i broncu na Igrama u Sofiji 1993. godine. "Tihi pakleni" su pobjedom u finalu uzvratili Srbiji za poraze na Europskom prvenstvu i u natjecanju po skupinama.

Do tajpeškog zlata naši rukometaši su došli furioznom igrom u završnici prvog i samog pocetka drugog dijela utakmice. U 21. minuti bilo je 6:6, a u 34. vec je 16:7 za, a pokretaci te "zlatne" serije bili su vratar Dean Šagovac s ukupno 18 obrana, Oliver Lušic s devet zgoditaka, te Marijo Bašic koji je utakmicu završio s šest pogodaka. Igra naših rukometaša konacno se posložila u finalu, a Srbi su mogli doživjeti pravu katastrofu da na vratima nisu imali sjajnog Vladu Tepavca, koji je obanio cak 20 udaraca naših igraca.

Kljuc pobjede je ponajprije bila obrana, koja je zaustavila najboljeg srpskog igraca Milivoja Brakocevica, strijelca samo tri zgoditka u finalu, dok je u prvom tajpeškom srazu Hrvatske i Srbije postigao cak 13. Kada je proradila "karlovacka hobotnica" Šagovac, Hrvatska se brzo odvojila i napravila veliku razliku ubitacnim  kontrama i aresivnosti u obrani, pa se posve isplatilo i cak 20 minuta iskljucenja naših, vecina ipak prestrogo dosudena od poštenih, ali neiskusnih tajvanskih sudaca.

"Ovo je bila prava hrvatska igra i zasluženo smo došli do zlata jer smo utrošili najviše truda i najviše smo željeli zlato. Dokazali smo da je onaj poraz protiv Srbije bila samo mala nesmotrenost i loš dan, a danas se u finalu sve posložilo na pravi nacin. Ponosan sam na ove momke, nije lako triput zaredom osvojiti olimpijsko zlato", kazao je izbornik Bjegovic. Presretan je bio i predsjednik Hrvatskog športskog saveza gluhih i donedavni kapetan Marijo Lušic, koji se prigodnom ceremonijom prije pocetka finala oprostio od aktivnog igranja. Broncano odlicje na turniru osvojili su Nijemci koji su s 32:21 svladali Tursku.

HRVATSKA: Šagovac, Havic, Jusic 1, Bašic 6, Mažuran 1, Jukic, Kolaric 1, Naumovski 1, Crnojevic 4, Loncaric 1, Pajic 3, Katuša, Sedmak, Barešic 2, Lušic 9 (3), Gramljak.

SRBIJA: Tepavac 1, Radojevic 1, Brakocevic 3, Stojkovic 2, ?ordevic , Rokic 4, Pavlovic 1, Durakovic 4, Drobnjak, Tutic 2, Nikolic 1.


Podijeli: Facebook Twiter